Pazarlamada Renklerin Önemi
Pazarlamada renklerin önemi insan psikolojisini doğrudan etkilediği için oldukça büyüktür. Renklerin kişileri etkilediğinin farkında olan firmalar için bu durum stratejik bir şekilde profesyonel anlamda kullanılmaktadır. Günümüzde dijitalleşmenin önem kazanmasıyla birlikte görseller son derece önemli bir hal almıştır. Görsellerde renk kullanımı da bu doğrultuda önem kazanan bir konudur. Buna bir örnek vermek gerekirse; bazen bazı markaların logolarını anımsayamayız ancak markanın renkleri direkt olarak hatırlanacaktır. Bu durumda markanın kullandığı renkleri gelişigüzel seçmediği anlaşılmalıdır. Kurumsal firmalar renk seçerken belli başlı unsurlara dikkat etmektedirler. Renklerin önemli bir ayrıntı olarak kullanılması özellikle de pazarlama konusunda ciddi avantaj sağlayan konular arasında yer almaktadır.Pazarlamada Renklerin Önemi
Pazarlamada renklerin önemi insan psikolojisini doğrudan etkilediği için oldukça büyüktür. Renklerin kişileri etkilediğinin farkında olan firmalar için bu durum stratejik bir şekilde profesyonel anlamda kullanılmaktadır. Günümüzde dijitalleşmenin önem kazanmasıyla birlikte görseller son derece önemli bir hal almıştır. Görsellerde renk kullanımı da bu doğrultuda önem kazanan bir konudur. Buna bir örnek vermek gerekirse; bazen bazı markaların logolarını anımsayamayız ancak markanın renkleri direkt olarak hatırlanacaktır. Bu durumda markanın kullandığı renkleri gelişigüzel seçmediği anlaşılmalıdır. Kurumsal firmalar renk seçerken belli başlı unsurlara dikkat etmektedirler. Renklerin önemli bir ayrıntı olarak kullanılması özellikle de pazarlama konusunda ciddi avantaj sağlayan konular arasında yer almaktadır.Pazarlamada renklerin önemi son derece büyük olması nedeniyle büyük bir titizlikle kullanılması gerekmektedir. Markalar kullanacağı renkler kişilerde farkında olmadan bazı eylemleri yapmaya teşvik edecektir. Bundan dolayı markalar seçecekleri renklerde kendi stratejilerine uygun olan renkleri tercih etmektedirler. Kimi renkler kişilerde heyecan uyandırırken kimi renkler güven ve resmiyeti çağrıştırmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda görüleceği üzere tüketicilerin çoğunluğunun bir ürünü alırken renge göre karar vermektedir. Bu nedenle özellikle bütünleşik pazarlama sürecinde renklerin öneminin oldukça büyük olduğu görülecektir. Yalnızca müşterileri etkilemek için değil aynı zamanda kitlesel etkileşim ve algı oluşturmak adına da son derece fazla kullanılmaktadır.
Markalaşma ve kurumsallaşma sürecinde renk kullanımının sağladığı avantajlar son derece büyüktür. Görsel bir çağda yaşandığı için özellikle renklerin kişileri doğrudan etkilediği unutulmamalıdır. Ancak özellikle bütünleşik pazarlamada hangi rengin nerede ne miktarda ve ne amaçla kullanıldığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Pazarlamada renk kullanımı için kesinlikle profesyonel bir destek alınmalıdır. Kulaktan dolma bilgilerle renk kullanımı olumsuz sonuçların doğmasına sebebiyet verebilir.
Renk Psikolojisi ve Dijital Pazarlama
Renklerin insanların satın alma kararları üzerindeki etkisinin son derece büyük olduğu yapılan araştırmalar sonucunda bilinmektedir. Pazarlamada renklerin nasıl kullanılacağı kesinlikle profesyonellik isteyen bir iştir. Bursa reklam ajansı Markanorm, renk psikolojisinin dijital pazarlamaya nasıl etki edeceği ile ilgili hizmet vermektedir. Güçlü bir görsel imaj bütün markanın önem verdiği konular arasında yer almaktadır. Marka seçmiş olduğu görsel ile gerek dijital gerekse dijital olmayan her kanaldan tanıtımı yapmalıdır. Ayrıca kullanılacak olan görsellerin birbirleriyle tutarlı olması gerekmektedir. Web siteleri, markalar ile müşterilerin ilk buluşma noktasıdır. Bu nedenle web sitesinde kullanılan görseller ve renkler fazlasıyla önemlidir. Görseller metinlere göre kişilerin aklında daha fazla kalmaktadır. Renk bir anlam ifade etmenin en kolay ve en net yoludur. Web sitesi her ne kadar kullanışlı olsa da renkler ile müşteriler arasında duygusal bağ kurulmazsa, müşterilerin web sitesinde kalması fazla mümkün olmayacaktır.Renk psikolojisi sayesinde tüketiciler ile markalar arasında doğrudan bir bağ kurulmaktadır. Renk psikolojisi ve dijital pazarlama ile markalar, müşterilerinin satın alma kararlarını etkilemektedir. Satın alma faaliyetlerinin neredeyse %90'ı renk kullanımına bağlıdır. Bu nedenle markaların renk seçimine dikkat etmesi gerekmektedir. Renk seçimi yapılırken 2 önemli kritere dikkat etmekte fayda olacaktır. Bunlardan ilki, seçilecek olan rengin hedef kitle ya da hali hazırda bulunan müşterilere hitap etmesi gerekmektedir. İkincisi ise seçilecek olan renkler marka için bir farklılık oluşturmalıdır. Kullanılacak olan renklerin müşteriye doğru mesajı iletmesi gerekmektedir. Markanın öne çıkması için renklerin doğru ve etkili kullanılması son derece önemlidir.
Renkler sadece dijital pazarlamada değil aynı zamanda geleneksel pazarlamada önem arz eden bir konudur. Renkler sayesinde marka ile duygusal bağ kurulması sağlanabilir. Duygusal bağ kurulan markaların satışlarında ciddi oranda artış olacaktır. Renk psikolojisi ve dijital pazarlama arasında doğrudan bir ilişki bulunduğu için renk konusunda ciddi bir araştırma yapılmasında fayda olacaktır.
Pazarlamada Renk Kullanımı
Pazarlamada renk kullanımı için dikkat edilmesi gereken unsurlar mevcuttur. Bu unsurlar aşağıdaki gibidir:- Marka imajını en doğru şekilde temsil eden renkler tercih edilmelidir. Renk teorisi incelendiğinde kırmızı rengin gücü temsi ettiği bilinmektedir. Pembe renk genellikle kadınları çekmek adına kullanılmaktadır. Eğer yapılan işin cinsiyetle alakası yoksa pembe kullanılmaması gereken bir renktir. Yeşil renk, çevre ve doğayı temsil eden iyi niyet gösteren bir rengidir. Mor rengi, markaya prestij katan bir renktir. Turuncu rengi ise enerji temsil eden bir renktir.
- Renk seçimi iki ana renk üzerinden yapılmalıdır. Seçilen iki renk kişiler açısından kolay hatırlanabilir olmalıdır. Logo tasarlanırken de bu unsura dikkat etmek son derece önemlidir.
- Kurulacak olan web sitesi teması marka ile uyumlu olmaktadır. Web sitesinde kullanılacak olan renklerin tema ile uyumlu olması gerekmektedir. Web sitesinde bulunan ürün çeşitliliğine göre aynı gruptaki ürünler için aynı renk kullanılabilir.
- Kurumsal firmaların daha sakin ve natürel tonlar tercih etmesi gerekmektedir.
- Kullanılacak olan logo sade ve akılda kalıcı olmalıdır.
Global markalar incelendiği zaman en fazla kullanılan rengin kırmızı olduğu görülecektir. Kırmızı gücün rengidir. Bu nedenle kırmızı renk pazarlamada oldukça fazla kullanılmaktadır. Sarı renkte oldukça fazla tercih edilen bir renktir. Sarı, iletişime teşvik eder ve neşeyi artırır. Mavi, daha çok dinginliği ifade etmektedir. Siyah renk ise sofistike bir renktir. Güç ve kontrolün rengi olarak bilinmektedir. Beyaz ise güvenirliliği temsil etmektedir. Özellikle indirim haberlerinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Renkler ve Pazarlama
Renkler ve pazarlama birbirini doğrudan etkilemektedir. Renklerin bilinçaltına olan etki ettiği yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Renkler, kişilerin algılarıyla oynayarak satın alma kararını olumlu yönde etkilemektedir. Renklerin kullanım amaçları aşağıdaki gibidir:- Belirli bir algı ya da duygu oluşturmak için.
- Bir anlam ya da çağrışımı sembolize etmek için.
- Dikkat çekmek için.
- Akılda kalmak ve etkilemek için.
- Yön vermek için.
- Farklılaşmak ya da fark edilmek için.
- Tutum ve davranışları yönetmek için.
- Heyecan uyandırmak için.
Renkler bilinçaltını oldukça başarılı olarak yönetmektedir. Bu nedenle renk kullanılarak pazarlama yapılması son derece kolay olacaktır. Burada önemli olan nokta; seçilecek olan renkler ile satışı yapılacak olan ürün ya da hizmetin birbiriyle uyumlu olmasıdır. Renklerin kendilerine has anlamları bulunduğu gibi kişiler için özel anlamları da bulunmaktadır. Kişiler için özel anlamı olan renkler markalarda kullanılırsa; marka ve kişi arasında duygusal bir bağ kurulmuş olacaktır. Renkler ve pazarlama arasındaki bağ son derece güçlüdür. Bundan dolayı yeni kurulacak olan bir marka için renk kullanımına dikkat edilmesi son derece mantıklı olacaktır.