Facebook üzerinden Whatsapp’a yönlendiren ve Sahibinden Param Güvende uygulamasını taklit ederek insanları dolandıran şebekeden korunmak..!
2023 yılının en hızlı ve yaygın dolandırıcılık yöntemi olan Facebook ta 2. El ilan satısı hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz. İnsanlar sene 2023 olmuş halen nasıl bir link üzerinden tıklama ile dolandırılır mı dediğinizi duyar gibiyim. Ancak maalesef öyle profesyonel bir yol izliyorlar ki beni kandıramazlar demeyin. Şimdi size bu dolandırıcıların tüm yöntemlerini ifşa ediyoruz.
Facebook’ta 2. El ürün satış dolandırıcılığı nedir ?
Her şey aslında sizin ilgi alanlarınızın Google tarafından belirlenmesi ile başlıyor. Siz bir Kahve Makinası / PlayStation 5 yada Bungalov Ev Kiralama gibi bir arama yaptıysanız Facebook bu bilgiyi bu alanda reklam veren sponsorlu gösterimler için kriter olarak alıyor ve istemsizce dolandırılmanıza giden yolda dolandırıcıların avı olmanız için sürekli size bu tarz reklamları çıkartıyor.
Aslında ürünler piyasa fiyatlarının altında rakamlar ile ilanlarda duruyor. Örneğin Piyasa değeri Yurt dışı 11.000 TL – Yurt içi 19.000 TL olan PS5 leri 9.000 TL Bandında, 13.000 TL piyasa değerli Philips 4300 Kahve makinalarını 7.500 TL civarında ilanlarda görmek mümkün. Siz bu reklamları öyle sık görüyorsunuz ki algı olarak 2. Elde aslında bu fiyatları normal kabul ediyorsunuz.
Ve reklamlardan bir tanesine tıklıyorsunuz ….
Reklamlara tıkladığınız anda sizi Whatsapp’a yönlendiriyor. Konuşma siz yazana kadar başlamıyor ve hatta sorularınıza hemen cevap verilmiyorki siz karşınızdaki insanları mesai de çalışan normal insanlar olarak algılayın.
İlk soruyu soruyorsunuz… “ Son Fiyat Ne olur “
Cevap bire kaç dakika sonra ilandaki rakamın sadece 300-500 TL altı olarak geliyor. Öyle düşündüğünüz gibi ne kopartırsam kardır yapmıyorlar ki siz daha çok inanın.
Doğal akışta siz ili soruyorsunuz ya da onlar çoktan sormuş oluyorlar. Örneğin siz İstanbul derseniz onlar sizin ile hiç bağı olmayacağını düşündükleri ama Doğu ili olmayan Bilecik gibi, Balıkesir gibi illerin İlçelerinden bir tanesinin ismini veriyorlar ki siz,
“- Bir tanıdığım elden alsın diyemeyesiniz.” Ancak tabi onlar mutlak güven için isterseniz elden alabilirsiniz diyerek başlıyorlar lafa.
Ürüne ait bir çok resim, çalışırken video ve hatta sahte / gerçek (Ama o ürüne ait olmayan ) garanti belgesi bile atıyorlar size whatsapp’dan
Örneğin siz sorana kadar nasıl göndereceklerine dair yönlendirme yapılmıyor. Siz ne zaman “ Nasıl göndereceksiniz ?” diye soruyorsunuz. O zaman onlarda size nasıl isterseniz öyle yapalım diyorlar.
Bir tanıdığım var o ilde gelip alsın derseniz tabi geldiğinde söyleyin konum atalım diyorlar ama tabi bir daha sizinle muhattap olmuyorlar.
Sanal Pazar yerlerinden birine gönderelim diye sormuyorsanız artık sıkılıp onlar sizi sahibinden param güvende ile alın hem denersiniz beğenmezseniz iade hakkınız olur diyerek son darbeyi vuruyorlar.
Akabinde size sahibinden diye bir link atıyorlar;
https://param.guvenlealtr.ru.com/philips-tam-otomatik-kahve-makinesi-sahibinden-com
Bu linkte sizi sahibinden uygulamasına benzeyen ama sahte kopya bir siteye yönlendiriyorlar.
Sizden kart bilgisi istemiyorlar ve işlem sırasında hiçbir kişisel bilgi almıyorlar. Sadece havale aşamasına kadar yalandan kargo teslimi adresi ve benzeri bilgileri doldurtuyorlar ve sizi havale için Sahibinden çalışanı olduğu iddia edilen bir kişiye Eft/Havale yapmaya yönlendiriyorlar.
Siz Eft/Havale kısmına açıklama olarak yazarak kendinizi daha da güvende hissederken, onlar başka mağdurlardan çaldıkları internet bankacılığı üzerinden ya da yaşlı ve kimsesiz insanlar üzerinden açtıkları ortak hesaplar aracılığı ile çoktan paranızı kaybetmiş oluyorsunuz.
Aslında bu link ile ilerlemek yerine sahibinden uygulamasında bu ilan numarası aransa ve gerçek uygulama üzerinden işlem yapmaya kalksanız sizi kimse dolandıramaz!
Dolandırılan kişiler ne yapmalı ?
- Anlık olarak dolandırıldığınızı anladığınızda bankanızı arayarak bu işlemi şüpheli işlem olarak işaretlettirebilirsiniz
- Paranız çekilmiş ise itiraz bankanız tarafından karşı banka ya ve hesap sahibine iletilebilir (Ancak bu yöntemden geri gelen bir para istatistiklerde bulunmuyor)
- Emniyetin Siber Suçlarla Mücadele birimine suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
İl ve ilçenize bağlı siber suçlar ile Mücadele birimine şahsi olarak dilekçe ile giderek başvuru yapmalısınız. Dilekçenizde Olay tarihi, olaya konu internet sitesi yada Facebook gibi sitelerin dolandırıldığınız linki, size ulaşılan telefon numarası ve konu ayrıntılı bir şekilde anlatılmalı.
Başvuru evrakları;
1-Olayı anlatan ayrıntılı bir dilekçe (Ayrıca görevli memurlar yasal ifade alarak tutanak kopyasını size iletiyorlar)
2- Dolandırıcılığa ait Facebook ve ya İnstagram linki ve ekran görüntüsü
3- Whatsaap yazışmalarının dökümü (Kişiyi bir isimle kaydederseniz bu hesaplar genel de şirket hesapları olduğundan numara görünmüyor mutlaka telefon numarası yazışmada görünmeli)
4-Ödeme yaptığınıza dair banka dekontu
Süreç siz bunları verdikten sonra başlayacak. Yaklaşık 3-4 ay içerisinde şebekenin yakalanabilen tüm bağlantıları, en iyi ihtimal ile karşı hesabın yasal sahibi ile mahkeme önüne çıkmanız planlanıyor.
Peki sonra mı ne oluyor ? O Yüce Türk Adaleti, Savcılarımız ve Hakimlerimizin Takdirlerine bağlı…
UYARILAR … !
- Hiç kimse bir ürünü değerinin altında satmaz! Ucuz ürün sevdalısı olmayın.
- İnternetten ve tanımadığınız kişiler üzerinden size iletilen hiçbir LİNK’e tıklamayınız.
- 2. El ürünleri gözünüz ile görmeden ve bizzat test etmeden satın almayınız