Kurumsal Kimlik Kavramı Hangi Unsurları Kapsamaktadır?
Kurumsal kimliğin kendi bünyesinde pek çok ögesi bulunmaktadır. Bahsedilen bu öğeleri özetle sıralayacak olursak;- Firmanın üretmiş olduğu ürünler
- Firma ürünlerin ambalajları
- Şantiye alanları
- Ofis, bina alanları
- Firmanın yer almış oldukları çevreler
- Farklı yönlendirme araçları
- Firmaya ait tabelalar
- Firma tarafınca düzenlenmiş sergiler, seminerler, fuarlar vs.
- Firmaların kullanmış oldukları antetli kağıtlar, dosyalar ve zarflar
- Firma elemanlarına vermiş olduğu kartvizitler
- Firma adına kesilmiş irsaliyeler, faturalar, tahsilat mektupları
- Firmanın vermiş olduğu sertifikalar
- Kurumsal yayınlar, raporlar, kataloglar, broşürler, reklamlar
- Firmanın dijital yöntemleri
- Firma web siteleri
- Varsa firma bayrağı, bloknot, takvim, promosyon ürünler vs. Gibi unsurlar, kurumsal kimliği oluşturan unsurları oluşturan başlıca kriterlerdir.
Kurumsal Kimliğin Oluşum Aşamaları
Kurumsal kimlik unsurları nelerdir? Kurumsal kimlik oluşum aşamaları, 5 ana aşamadan meydana gelmektedir. Bunlardan 1.'si, tasarım sürecinin başlamadan önceki yapılacak olan işlerin belirlenmiş olmasıdır. Bu anlamda firmanın öncelikle bu noktada ne istediğine karar vermiş olması önemlidir. Böylelikle tasarım esnasında uzmanların işi de kolaylaşmaktadır. Bir diğer aşama ise zamanlamadır. Bu esnada ise tasarımların oluştururken belirli bir süreye sadık kalınması önemlidir. Aynı zamanda tasarımın çağın beklentilerine ayak uyduracak şekilde olması, firma geçerliliği ve çağdaşlığı açısından bir hayli önem taşımaktadır. 3. Aşamada yer alan aşama ise sunumdur. Uzmanlar tarafınca tasarlanmış olan sunumların kullanılmadan önce mutlaka firma yetkililerin onayına sunulması önem taşımaktadır. 4. aşama ise düzeltme aşamasıdır. Bu noktada ise sunumların yapılmasının akabinde eğer ki yetkililer tarafınca gerekli görülmüş ise tasarımlar üzerinde değişiklikler yapılarak firma isteklerine uygun şekilde düzenlenmektedir. Son aşama ise onaylanmış olan tasarımın gerekli görülen tüm alanlarda basılması ve yayınlaması aşamadır. Bu noktada, zamanlama ve bilhassa hedef kitlenin belirlenmiş olması büyük bir önem taşımaktadır. Aksi halde firma prestiji, kendisinden beklenen etkiyi gösteremeyecektir.Yukarıda bahsedilen belirli başlı aşamaların dışında elbette ki pek çok aşamaya da dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlar ise öncelikle tasarım yapılma aşamasında, firmanın her alanda imzasının ve tasarımlarının hatırlanmasını kolaylaştıracak öğelere öncelik verilmesidir. Bu türden öğelerin başında da firma logosu yer almaktadır. Bu anlamda firma logosunun hiçbir şekilde değişmemesi, basılmış oldukları her zeminde aynı renk tonunun yakalanması ve anlaşılır bir şekilde olmasına titizlikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Bir başka dikkat edilmesi gereken husus ise, kurumsal kimliğin oluşturulma sürecinde firmayı temsil edecek olan rengi belirlemektir. Bu renk tonunun belirlenme aşamasında gerek kurumun içerisinde yer aldığı sektör, gerekse tarihi değerlerine varana kadar üzerinde titizlikle düşünülmesi gereken pek çok konu bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kullanılacak olan renklerin akılda kalıcı olması önemli bir faktör olup bilhassa rakip firmaya karşı herhangi bir çağrışım yapmaması da dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yerini almaktadır.
Sonuç olarak kurumsal kimlik kavramı, firmanın tüm alanda kendi imzasını taşıyan olgular bütünüdür. Unutulmamalıdır ki oluşturulmuş olan kimlikler, istenilen hedef kitleye hemen etki etmeyebilmektedir. Fakat zaman olgusunun devreye girmesi ile birlikte iyi bir şekilde tasarlanmış olan kurum kimliği, hedef kitlenin aklında yer edinmesini kolaylaştıracaktır.
Kurumsal Kimliğe Neden İhtiyaç Duymalıyız?
Kurumsal kimliğe ihtiyaç duymamızı ana başlıklar ile açıklayacak olursak;- Marka Kişiliği: Oluşturulan bir kurumsal kimlik, marka değerlerinin ve kişiliğin aslında birer görsel temsilidir. Kurumsal kimlik çalışmaları, temel anlamda marka tonunu belirleyerek hedef kitlenizdeki birtakım duyguların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Marka kimliğimiz aynı zamanda şirketimizin genel anlamda mesajlarını belirlemiş olduğumuz hedef kitleye iletmek ve iş hedeflerinin tanıtılmasında etkin rol oynamaktadır.
- Farkındalık Yaratmak: Kurumsal kimlik kitinin oluşturulması, marka bilinirliliğini arttırmaya yardımcı olup aynı zamanda her türlü pazarlama materyallerinizin de ön planda olmasına yardımcı olmaktadır. Bu anlamda marka bilinirliliğinizi arttırabilmek için tüm etkinlik ve fuarlarda hedef kitleniz ile daha fazla temas kurarak akıllarda kalabilmeniz daha kolay olacaktır.
- Farklı Tasarım: Kurumsal kimliğiniz, markanızın doğru bir şekilde konumlandırılmasına izin vererek sektörünüzde ayırt edilmenizi kolaylaştıran bir etmendir. Profesyonel ekiplerce tasarlanmış olan kreatif kurumsal kimlik tasarımları, aynı zamanda pazarınızdaki potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekecektir.
- Marka Sadakati: Kurumsal kimliğin etkin bir şekilde oluşturulması, hedef kitleniz ile aranızda bir bağlantı kurmanıza oldukça yardımcı olacaktır. Bu anlamda müşteri sadakati ve markanıza duyulan güvenin de artması olasıdır.
- Tutarlı Mesaj: Kurumsal imajınızı genişletmenin diğer bir yolu ise kimlik materyallerinizde tutarlı mesaj oluşturmanızdır. Bunun için yapılması gereken şey, her parçanın aynı temel ve stillere sahip olması, tasarımı ve uyumu ile kurumsal kitin oluşturulması gerekmektedir.
Kurumsal Kimlik Örneğine Uygun Hususlar Nelerdir?
Kurumsal kimlik örneği nasıl olmalıdır? Kurumsal kimlik oluşturulurken öncelikle yapılması gereken şey, kurum renklerinin belirlendikten sonraki süreçte logonun tasarlanarak bir logotype oluşturulmasıdır. Logotype, bu anlamda kurum kimliğinin en önemli parçalarını oluşturan unsurudur. Çünkü oluşturulan logotype, kurumu güçlü ve etkin kılarak akıllarda kalıcı olmaya itmektedir. Logotype oluşturulduktan sonraki süreçte ise yapılması gereken şey, kurumun şirket içi ve dışında kullanmış olacağı basılı malzemelerin logotype yapısı ile ters düşebilecek bir şekilde hazırlanmamasıdır. Yani özgün bir şekilde hazırlanmış olan kurumsal kimlik, firma başarısında ve itibarında oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bunun nedeni, tasarlanmış olan kimliğin, diğer firmanın renklerine veya logosuna benzer şekillerde hazırlanması şirket dışına yatırım yapmak anlamına gelmektedir.Unutulmaması gerekir ki! Markanız hakkında hedef kitleye net bir mesaj vermenin yolu, itibar yönetimi neticesinde marka değeri oluşturmaktır.