Sosyal medya stratejilerinde, Facebook reklamları hakkında bilgi sahip olmak son derece önemli bir duruma geldi. Daha da tanınmak, internet ortamında geniş kitlelere hitap edebilmek istiyorsanız Facebook’ta reklam vermek size çok fayda sağlayacaktır.
Facebook’ta reklam nasıl verilir?Facebook’ta reklam vermenin faydaları nelerdir? Facebook’ta ücretsiz reklam nasıl verilir? Gibi sorulara cevap vereceğimiz bu yazımızı okuduktan sonra siz de Facebook reklamları hakkında kapsamlı bilgilere sahip olacaksınız.
Facebook ve Reklam Kampanyası
Bir reklam kampanyası oluşturup, reklam yayınlama aşamasına geçmeden önce, sizi buna iten nedenleri ve hedeflerinizi kesin olarak belirmek oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Facebook’ta reklam verme işine girişmeden önce, hedeflerinizi belirleyerek günün sonunda bu hedeflere ne kadar yaklaşabildiğinizi tespit edebilirsiniz.
Örnek vermek gerekirse; web siteniz için 1 ay boyunca hedeflediğiniz ziyaretçi sayısını belirleyip, 1 ayın sonunda ne kadar ziyaretçi elde ettiğinizi kontrol ettikten sonra, hedef ve reklam başarı oranını ölçebilirsiniz. Sonrasında ise çıkan sonuçlar ışığında yeni stratejiler belirleyebilir ve uygulayabilirsiniz.
Belirleyebileceğiniz hedeflere örnek olarak şunları verebiliriz:
İnternet sitesinin aylık trafik akışı
İnternet sitesinin veya markanın tanınırlığı
Video ve resim gibi medya içeriklerinin görüntülenme sayıları
Kazanılan yeni müşteriler
Facebookta görüntülenme sayıları
Elde edeceğiniz bilgiler ve yapılabileceğiniz değişiklikler
Bu ve buna benzer hedeflerden birini seçerek işe başlayabilir ve reklam kampanyası oluşturma aşamasına geçebilirsiniz.
Facebook’ta Reklam Verme Aşamaları
Facebook’ta sponsorlu reklam nasıl verilir? Hangi aşamalardan geçilir?
1.Facebook’ta Reklam Yöneticisine Girmek
Facebook reklam verme aşamasına geçmek için ilk önce Facebook’ta sağ üst köşede bulunan ve aşağıya doğru bakan ok işaretine tıklamanız ve “reklamları yönet” seçeneğine ilerlemeniz gerekmektedir.
2.Facebook Reklam Yöneticisinde Reklam Kampanyası Oluşturmak
Facebook reklam yöneticisi bölümüne ulaştıktan sonra, sayfanın sol orta kısmında yer alan yeşil renkteki “oluştur” butonuna tıklayın. Facebook’ta ilk defa reklam yöneticisini kullanıyor ve reklam veriyor iseniz açılacak olan kutucukta “rehberli oluşturma akışı” seçeneğini seçin.
3.Facebook’ta Reklam Verme Nedeninizi Belirtmek
Facebook’ta reklam verme incelikleri anlatımında sıra, reklam verme nedeninizi belirtmede. Oluştur butonuna tıklayarak reklam oluşturma aşamasına geçtiğinizde, hangi amaçla reklam oluşturmak istediğinizi belirtmeniz gereken bir bölüme ulaşırsınız. Bu sayfada önünüze birçok seçenek konulmaktadır. Bu seçenekler 3 ayrı kategoriye ayrılmıştır:
1. Bilinirlik:
Ürünleriniz veya sunduğunuz hizmetlerle alakalı durumları hedefleyen unsurlardır ve şu seçenekler sunulmaktadır:
Erişim
Marka bilinirliği
2. Değerlendirme:
Kişilerin aklında sizin markanızın yer edinmesini ve bilgi sahibi olmasını hedefleyen unsurlardır ve şu seçenekler sunulmaktadır:
Etkileşim
Mesajlar
Potansiyel müşteri bulma
Trafik
Uygulama yüklemeleri
Video görüntülemeleri
3. Dönüşüm:
Kişilerin ürünlerinizi veya sunduğunuz hizmetleri satın almasına yöneltmeyi hedefleyen unsurlardır ve şu seçenekler sunulmaktadır:
Dönüşümler
Katalog satışları
Mağaza trafiği
Bu sayfadan reklam verme nedeninizi belirlediyseniz bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
4.Facebook
Kampanya Bütçesini Belirlemek
Reklam verme nedeninizi belirttikten sonra, bütçenizi belirlemeniz gereken sayfaya ulaşacaksınız. Bu sayfada kampanya adını ve sponsorlu reklam bütçesini belirtmeniz gerekmektedir. Belirttiğiniz bütçe kampanya için harcanacak paran miktarının en yüksek limitini temsil etmektedir. Düzenlediğiniz ayarlara göre Facebook reklam ücreti oluşacaktır.
Bütçe ayarını günlük veya toplam olacak şekillerde düzenleyebilirsiniz:
Günlük bütçe: Bir gün boyunca ne kadar harcamak istediğinizi belirtmenize yarayan bir seçenektir. Bütçe sınırı tam net değildir, aşağı yukarı belirlediğiniz değerlerde harcama yapılır.
Toplam bütçe: Tüm reklam dönemi süresince harcamak istediğiniz para miktarının limitini belirtmenize yarayan bir seçenektir.
Bütçe belirleme aşamasından sonra, sayfanın altında bulunan “daha fazla seçenek göster” yazısına tıklayabilir, reklam planlaması ve kampanya teklif stratejisi belirtmenizi isteyen bir bölümü açabilirsiniz. Kampanya teklif stratejisinde 3 adet seçenek bulunmaktadır:
Teklif Sınırı: Açık artırmalarda verilecek tekliflerin en üst limitini tanımlarsınız ve ona göre teklifler verilmesini sağlarsınız.
En düşük ücret: Bütçenizin en düşük miktarlarda harcanarak teklif verilmesini sağlarsınız. İlk etapta en ucuz fırsatlardan başlanılır ve bunlar bitince daha pahalı fırsatlara geçilir.
En yüksek değer: Bütçenize göre en yüksek miktarlardan teklif verilmesini sağlarsınız.
5.Reklam Seti Oluşturmak
Bu bölümde, Facebook reklamlarının konumu ve ulaşacağı kişiler belirlenir. İlk başta reklam seti adını belirlemeniz gerekmektedir. Bu adı belirlerken reklam konusunu unutmamak adına reklam ile alakalı isimler kullanmaya özen gösterin.
6.Hedef Kitlesini Belirlemek
Facebook’ta reklam verme incelikleri arasında hedef kitleyi belirleme aşaması oldukça önemlidir. Reklam kampanyalarınızın başarıya ulaşabilmesi için bu aşamada özenli bir şekilde ayarlamalar yapmanız oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Hedef kitlesi çeşitli unsurlara göre belirlenebilir. Bu unsular şu şekildedir:
Bağlantılar:Çeşitli bağlantı durumlarına göre bir hedef kitlesi oluşturmak.
Cinsiyet:Cinsiyet özellikleri üzerinden bir hedef kitlesi oluşturmak.
Davranışlar:Kullanıcı düşünceleri ve istekleri üzerinden bir hedef kitlesi oluşturmak.
Diller:Kişilerin kullandıkları dil üzerinden bir hedef kitlesi oluşturmak.
İlgi alanları:Kişilerin ilgi alanlarıyla, beğendikleri sayfalar ile alakalı bir hedef kitlesi oluşturmak.
Yaş:İstediğiniz bir yaş aralığını belirleyerek bir hedef kitlesi oluşturmak.
Yer:Belirli bir alanda yaşayan kişilerden bir hedef kitlesi oluşturmak.
7.Reklam Alanlarını Belirlemek
Sonraki aşamada reklam alanları bölümüne ulaşırsınız. Reklam alanları bölümünde reklamlarınızın nerelerde bulunacağını ayarlarsınız ve isteğiniz doğrultusunda bir şekilde gösterilmesini sağlarsınız. Otomatik reklam alanları seçeneği ile bütçenize göre en uygun şekilde reklamlarınız yayınlanır. Reklam alanlarını düzenle seçeneği ile reklamlarınızın yayınlanacağı alınla kendiniz belirlersiniz.
8.Reklamların Yayınlama Zamanlarını ve Harcanacak Tutarı Belirlemek
Reklam alanları belirledikten sonra, optimizasyon ve harcama kontrolleri başlıklı bir sayfaya ulaşırsınız. Bu sayfada reklamlarınızın yayınlanma zamanlarını ve harcama tutarlarını belirleyebilirsiniz.
Reklam yayını için optimizasyon adı altında çeşitli seçenekler kullanıcılara sunulmaktadır:
Bağlantı Tıklamaları:Yayınlandığınız reklamların, tıklama ihtimali en yüksek olan kullanıcılara gösterilmesini sağlar.
Gösterim:Bütçenize göre reklamınızın maksimum sayıda gösterimi yapılmasını sağlar.
Günlük Tekil Erişim:Reklamlarınız, gün içinde her kişiye yalnızca birer kere gösterilir.
Yönlendirme Sayfası Görüntülemeleri: Reklamlarınızın reklamınıza tıklayarak ulaşılan internet sayfalarını görüntüleme ihtimali yüksek olan kullanıcılara gösterilmesini sağlar.
9. Reklam Oluşturmak
Yaptığınız ayarlamadan sonra sıra reklam oluşturmaya gelmektedir. İlk aşamada reklam adı kısmına istediğiniz reklam adını girin ve kimlik bölümünden, oluşturacağınız reklamlarınızın hangi sayfada gösterilmesini istediğinizi seçin.
Oluşturduğunuz reklamlar, hayal ettiğiniz nihai sonuca göre farklılıklar gösterebilmektedir. Kimlik kısmının altında reklamınızın formatını belirlediğiniz format kısmı bulunmaktadır. Burada üç adet seçenek sunulmaktadır.
Dönen format: İki veya ikiden fazla kaydırılan görseller veya videolar bulunmaktadır.
Koleksiyon: Mobil cihazlarda tam ekran olarak gösterilen içerikler bulunmaktadır.
Tek görsel veya video: Bir görüntü ve video ile oluşturulan slayt gösterisini tanımlamaktadır.
Seçeneğiniz formata göre karşınıza çeşitli seçenekler çıkacaktır ve sizden ana metin, başlık, açıklama, yönlendirme hedefi gibi şeyler istenecektir. Açıklama kısımlarına reklamınızla alakalı şeyler yazacak ve bu yazılar ile müşterilerinizi selamlayacaksınız. Bu bakımdan yazacağınız yazılar son derece ilgi çekici ve ürün veya hizmetinizle alakalı bilgilendirici bir şekilde olması oldukça önemlidir.
10.Dönüşüm Takibi Bölümünü Ayarlayarak Reklamı Onaylamak
Dönüşüm takibi bölümünde, Facebook pikseli seçeneğini etkin hale getirmelisiniz. Bu seçenek dönüşümlerinizi takip etmenize olanak tanımaktadır. Uygulama olayları ve çevrimdışı olaylar modüllerini kurarak, takip yelpazenizi genişletebilirsiniz. Bu seçenekleri kurmak ve aktif etmek tamamen sizin isteklerinize bağlıdır.
Dönüşüm takibi ayarlarını da yaptıktan sonra geriye sadece reklamı onaylamak kalmaktadır. Reklamı onaylamaya göndermek için sayfanın sağ altında bulunan yeşil renkteki onayla yazılı butona tıklamanız gerekmektedir. Reklamınızın durumuna göre Facebook tarafından bilgilendirilecek ve onaylanırsa yayınlanmaya başlanacaktır.