Sanal pazar nedir? Ne amaçla kullanılır? Sanal pazar nasıl kullanılır? En iyi sanal pazar yerleri nelerdir? Türkiye'deki sanal pazarlar nelerdir? Dünyadaki sanal pazarlar nelerdir? Sanal pazar ve daha fazlası sizin için ele alındı.
Sanal pazarlar internet üzerinde alışveriş imkânı tanıyan sitelerdir. Sanal pazar online mağazadır örnek olarak gitti gidiyor, hepsi burada, trendyol.com, çiçek sepeti gösterilebilir. Sanal pazarlar farklı birçok ürünü tek bir çatı altında toplamak amacıyla tasarlanmıştır. Kalabalıktan uzak, evinizde sakin bir ortamda, işyerinizde, ya da arkadaşlarınızla sohbet edip kahvenizi yudumlarken alışveriş yapmanız mümkün. Hediye alabilir, kendinize sipariş verebilir ya da ailenize sürpriz yapmak için adreslerine çiçek yollayabilirsiniz. Sanal pazarlar farklı birçok ürün için fiyat ve kalite karşılaştırması yapabilmeniz için idealdir. En güzel kısmı fiyat araştırması yapmak ve en güzel ürünü bulmak için mağaza, market dolaşmanıza gerek olmamasıdır. Her şey tek tıkla elinizin altındadır. Çalıştığınız yoğun iş saatlerinden dolayı alışveriş yapacak vakit bulamayabilirsiniz. Kendinizi halsiz hissettiğiniz ve dışarıya çıkacak keyfiniz olmadığında da sanal pazarlardan alışveriş yapabilirsiniz.
Artık sanal ortamda birçok işimizi kolaylıkla halledebiliyoruz. Fatura ödemek, alışveriş yapmak, bilet almak ve rezervasyon gibi birçok iş için sanal ortam kullanmaktayız. Sanal ortamların hayatımıza birçok kolaylık sağladığı, yükümüzü hafiflettiği bir gerçektir fakat siber suçların da yaygın olduğu şu dönemlerde sanal ortamlara ne kadar güvenebiliriz? İnsanların birçok işini sanal olarak halletmesiyle siber suçlar gerek ülkemizde gerekse dünyada hızla artmıştır. Yaygın olmayan bazı yeni alışveriş, giyim, kitap vb. online sitelerin insanları dolandırdığı bilinmektedir. Ne yazık ki ülkemizde sanal alışveriş yapmak isteyen ve fiyat ucuzluğundan dolayı yaygın olmayan online satış sitelerini kullanan her 10 kişiden ikisi dolandırılmaktadır. Bunun için alışveriş yapacağınız sitelerin güvenli olması siz değerli kullanıcılar için çok önemlidir. Peki güvenli Türkiye online pazar yerleri nelerdir? En iyi sanal pazarlar birçok kişinin kullandığı, memnun kaldığı ve kullanmaya devam ettiği sitelerdir.
Sanal Pazarların Avantajı Nelerdir?
Her şeyin ve her ürünün olduğu gibi sanal pazarların da artı ve eksi özellikleri vardır. Sanal pazarların avantajlarından bir tanesi sıklıkla bahsettiğimiz gibi aradığımız tüm ürünlerin elimizin altında olmasıdır. Almak istediğiniz ürünün fotoğrafı açıklaması ve bu ürünü daha önce kullanan kişinin ya da kişilerin memnuniyet yorumlarından yola çıkarak satın almaya karar verebilirsiniz. Bu yorumlar sayesinde ürün hakkında daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz. Ürün hakkında daha fazla bilgiye, kullanışlı olup olmadığına karar verir ve buna göre sepete ekler ya da almaktan vazgeçebilirsiniz. Aldığınız ürünler genellikle üç iş günü içerisinde sizlere ulaşmaktadır. Sanal pazarların en önemli avantajlarından bir tanesi de ürünün maliyetinin düşük olmasıdır. Dışarıda beğendiğiniz bir ürünün benzerini ya da aynısını sanal pazarda daha uygun fiyata bulabilirsiniz buda ekonomik açıdan sizlere katkı sağlar.
Sanal Pazarların Dezavantajı Nelerdir?
Elbette sanal pazarların avantajı olduğu gibi dezavantajı da olmaktadır. Fakat bu dezavantajlar büyütülecek şekilde değildir. Her sanal pazarın kendine özgü kuralları vardır. Bu sitelere üye olduğunuz ve kullandığınız sürece bu kurallara uymanız gerekmektedir. Sanal pazarlar ayrıca komisyon bedeli de almaktadır. Aldıkları komisyon çok düşük olmaktadır.
Ülkemizde ve Dünyada Kullanılan Sanal Pazarlar
Türkiye
Hepsi burada, n11, Gitti gidiyor, Amazon, Trendyol, Sahibinden, Çiçek sepeti
Asya - Pasifik
Alibaba, Aliexpress, Amazon, eBay, Etsy, Flipkart, GraysOnline, JingDong, Rakuten, Snapdeal, Taobao, Tmall Global, XiaoHongShu
Kuzey Amerika
Amazon, Best Buy, eBay, Etsy, Jet, Newegg
Avrupa Orta Doğu ve Afrika
Amozon, Bol, bidorbuy, ebay, Etsy, Jumia, Konga, mumzworld, LetsTango, Non on the highstreet, Otto, Souq, Takealot, Tchibo, Wadi, Yatego, Zalondo, Zando
Latin Amerika
Avenida, Americanas, Amazon, Casas Bahira, Extra, Mercado Libre, Liverpool, Linio, Submarino, Wal-Mart de Mexico
Görüldüğü gibi sanal pazarlar ülkemizde de dünyada da oldukça yaygındır. Artık insanlar alışverişlerini bilgisayarlardan, telefonlardan yapmaktadır. Çağa ayak uydurmak ve hayatınızı kolaylaştıran sanal ortama uyum sağlamak için güvenli siteler kullanmalısınız.
Sanal Pazarların Tarihçesi
Tabi ki var olan her şeyin nasıl geçmişi ve ilk ortaya çıkış anı varsa sanal pazarlarında vardır. İletişim araçlarımızın içinde nefes alıp yaşayan sanal pazarların tarihine bir göz atalım.
İlk sanal pazar 1994 yılında Amerika'da kuruldu. Amerika'da kurulan bu sanal pazarın adı şu an tüm dünyada kullanımı yaygın olan Amazondur. Amazon ilk başlarda kitap satmaya başlamış, kitap satmak için tasarlanmış bir sitedir. Sonralarında bunu takip eden ve güncelleşerek gelen diğer sanal pazarlar gibi Amazon'da kendini geliştirmiş ve günümüzde DVD, CD, bilgisayar oyunu, elektronik eşya, mobilya, aksesuar gibi farklı ürünler satmaya başlamıştır. Şu an hayatımızda olan sanal pazarların Amazondan ilham aldığını söylemek yanlış olmaz. Kazandığınız satıştan komisyon vermek, aidat ödemek kaydıyla Amazon'da mağaza açabilirsiniz.
Türkiye'de Online Pazar Yerleri
Türkiye'de online pazar yerleri konusunu inceledik. İncelediğimiz bu sanal pazar yerleri hakkında bilgi verecek olursak Hepsiburada.com 1998 yılında kurulmuş bir internet sitesidir. Sadece internet üzerinden müşterilerine hizmet vermekte olup Reel bir market, mağaza binasına sahip değildir. Hepsiburada.com sahibi Doğan Holding'dir. Türkiye'nin en sevilen markalarından biri haline gelmiştir. Bir diğer sanal pazar ise n11.com'dur. Kuruluş tarihi çokta eski olmayan n11.com 2013 yılında biz müşterileriyle buluşmuştur. Gittigidiyor.com online alışveriş sitesini inceleyecek olursak kurucuları Serkan Borançlı, Burak Divanlıoğlu ve Tolga Kabataş'tır. Alıcı ve satıcıların sanal ortamda iletişim halinde olmasını sağlar. Ülkemizde kullanılan bir diğer sanal pazar yeri ise Amazondur. Amazonun genel olarak birçok ülkede kullanımının yaygın olduğunu yukarıda yer alan listede gördük. Yakın tarihte ülkemizde de hizmet vermeye başlayan Amazonun Türkiye'de yeri Beşiktaş - İstanbul oldu. Trendyol.com kısaca trendyol olan bu sanal alanın merkezi İstanbul'dur.
Tüm bunlardan biraz daha farklı olan sahibinden uygulamasına kısaca bir göz atalım. Sahibinden diğer online pazar yerlerinin olduğu gibi internet üzerinden müşterileriyle buluşmaktadır. Sahibinden farklı ise müşterilerine sadece sıfır ürünler satmakla kalmaz. Bu siteye üye olan kişiler hırpalanmamış kullanılır durumda olan yeni ürünlerini sisteme yükleyebilir ve ikinci el eşya olarak satışa sunabilir. Sahibinden uygulamasında araba, dolap, kozmetik aklınıza ne gelirse ulaşabilirsiniz.
Sanal pazarlar insanın hayatını kolaylaştırmakta ve onlar için dünyaya açılan yeni bir pencere olmaktadır. Sanal pazarların güvenilir olması birçok kullanıcıyı buradan alışveriş yapmaya ikna etmektedir. Farklı ürün çeşitliliği ile tarzınıza uyan ürünleri satın alabilir ya da göz atabilirsiniz. Giysi aksesuar için sanal pazar yerlerini dolaştığınızda kimsenin gözü üzerinizde olmayacak ve özgür şekilde ürünü inceleme fırsatı bulacaksınız.
Sanal Alışveriş Nasıl Yapılır?
Türkiye'deki sanal pazarlar hakkında bilgi verdik. Peki bu sanal ortamlarda nasıl alışveriş yapabiliriz. En önemlisi site hakkındaki yorumları ve şikayetleri okumak sitenin güvenilirliği hakkında bilgi sahibi olmanız için önemlidir. Fazla tanınmayan bir siteden ilk kez alışveriş yapıyorsanız şikâyet ve yorumları okumayı asla ihmal etmemelisiniz. Beğendiğiniz bir ürünle karşılaştıysanız ve almak istiyorsanız sanal pos özelliğinin olup olmadığına bakmalısınız. Ödemeleri sanal pos şekline yapmalısınız. Eğer ürün, baktığınız birçok siteden çok daha ucuza satılıyorsa şüphelenmelisiniz. Ürün fiyatını güvenli sitelerle karşılaştırmalısınız ve aradaki fark fazlaysa siteyi kapsamlı olarak araştırmalı ya da o siteden alışveriş yapmamalısınız. Bazı dolandırıcılar sanal alışverişin çok yaygın olduğu bu dönemlerde alışveriş siteleri açıp ucuza ürünler koyarak müşterileri dolandırabiliyor. 3D Secure Sistemi olması müşteriler için önemlidir çünkü bu şekilde bankadan onay mesajı gelmektedir ve elinizde bir kanıt olmaktadır. Sitenin https:// ile başlamasına dikkat etmelisiniz.