CMYK Nedir?
Bursa Reklam Ajansı gibi ajanslar tarafından baskıda kullanımı yapılan 4 temel renk çeşidinin baş harflerinin kısaltması CMYK olarak adlandırılır. İngilizce Cyan, Magenta, Yellow ve Key kelimelerinin kısaltmasının baş harflerini temsil eden CMYK renkli materyallerin bu dört renkten oluşması ile basımının yapılmasında kullanılan teknik olan tram yöntemi kullanılması sonucu baskı yapılmasında kullanılır.Fabrika Tanıtım Filmi ile ilgili bir proje eğer dijital ortamda sunulmayacak bunun yerine baskı ortamında sunulacak ise o zaman CMYK renkleri tercih etmek yerinde olur. CMYK renkleri konusunda dört rengi Türkçeye çevirirken sırasıyla mavi, eflatun pembe, sarı ve siyah olarak çevirenler de bulunur. Bu tür çevirmeler İngilizce renk karşılıklarının Türkçeye tam olarak dönüştürmemesinden kaynaklanır.
Baskı tekniklerinden ofset baskı olarak tanımlanan matbaa basımları CMYK renkleri kullanılarak yapılan baskılardır. Genel olarak çok büyük sayıda yapılması gereken baskı ofset baskı yapılır. Matbaa tarafından çok fazla sayıda yapılan baskılar daha uygun fiyatlı olacağı için bu yöntem tercih edilir. Bu tür çok fazla sayıda basımı yapılacak ofset baskı yapılmasında bu 4 ana renk kullanımı vardır.
RGB Nedir?
Ürün Fotoğraf Çekimi renklerin öne çıktığı çekimlerdir. RGB ise İngilizce Red, Green ve Blue kelimesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Pek bu kısaltma ne anlama gelir? Öncelikle RGB Türkçe olarak kırmızı, yeşil ve mavi renkleri anlamına gelir. Genel olarak dijital ortamlarda ve elektronik cihazlarda kullanım alanı olan bir renk skalasıdır. RGB tanımlamasında bir çok insan için ışığın rengi olarak tanım yapılır.Elektronik ve dijital cihazlarda bulunan tüm renk skalası bu RGB renginden oluşur. Bu renklerin bir araya gelmesi elektronik cihazlarda kullanım alanı olan renkleri bütünler. Ekranlarda fark etmeseniz de gördüğünüz tüm renkler aslında bu üç renk karışımından meydana gelmektedir. Evde televizyon izlerken görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen piksel oluşumunda bu renkleri fark etmeniz mümkündür. Eğer bu üç renk bir ortak noktada kesişme meydana getirir ise beyaz rengin ortaya çıktığını görebilirsiniz.
Bursa Reklam Ajansı gibi profesyonel ajanslar dijital ortamlarda bu renkleri kullanmaktadır. Dijital baskı rengi olarak da bilinen RGB üç ana renk kesişim noktasında oluşan beyaz ışığı RGB ışık rengi olarak isimlendirilir. Profesyonel olarak renklerle uğraşmasanız bile RGB terimini mutlaka duymuş olmanız gerekir. Çünkü çok yoğun olarak dijital ortam ile ilgili her türlü konuda kullanılır. Kırmızı, yeşil ve mavi büyüsü olarak dijital dünyanın sihirli renk skalasıdır RGB.
Özellikle hemen hemen herkesin evinde bulunan monitör, tarayıcı ve fotoğraf makineleri ile televizyonlarda RGB renklerini görmek mümkün. Şaşırtıcı bir bilgiyi de bu aşamada vermek isteriz. RGB'de bulunan bu üç ana renk ile yaklaşık olarak on altı milyon değişik renk oluşumu mümkündür. Dijital olarak yapılacak tüm çalışmalarda tavsiye edilecek renk türü RGB renkleri olmaktadır.
RGB ve CMYK Renklerinin Farkı Nelerdir?
Dijital makineler ile bir dijital Ürün Fotoğraf Çekimi yapılıyor ise RGB renkleri kullanılacak, ofset bir baskı yapılmak isteniyor ise CMYK renkleri kullanılacaktır. Bu neden bu şekilde olmalıdır? Bu iki renk arasındaki ilişki ve fark nedir? Bu hususları kısaca açıklamaya çalışacağız. RGB ve CMYK renkleri arasındaki farkları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür;- RGB az sayıda yapılması gereken baskılar için kullanılan bir renk türü olmasına karşın CMYK çok baskılı işlerde kullanılan bir renk skalasıdır.
- CMYK doğada insanların görebildiği bütün renkleri içine alan bir şeydir. Ancak RGB dijital cihazlar için kullanım alanı olan renklerden oluşur.
- Daha anlaşılır olması açısından şöyle bir örnek vermek mümkündür. CMYK özellikle düğün davetiyeleri gibi mürekkep kullanılarak basımı yapılan işlerde kullanılan renk modudur. RGB ise dijital ekran görüntüsü oluşturmak için yapılan bir renk modu olarak karşımıza çıkar.
- CMYK da renk katılması tasarımı daha koyu yapar. RGB de ise renk ilave edilmesi tasarımı daha açık hale getirir.
- RGB de daha enerjik renk oluşumu sağlanır.
- CMYK boş arka planı beyaz, RGB'de ise boş zemin CMYK'nın tam tersi siyahtır.
- Matbaa için kullanılması gereken CMYK renkleridir. Çünkü bu şekilde istenen görsel netlik ve güzellik elde edilebilir. Ama dijital Ürün Fotoğraf Çekimi yaptınız ve dijital çıktı almak istiyor iseniz RGB renkleri kullanmak gerekir.
RGB ve CMYK kullanım Alanları
RGB ve CMYK kullanım alanları birbirinden farklı olur. Temel anlamda 4 ve 3 renk türünden bir araya gelerek oluşan CMYK ve RGB bu karışımlara göre farklı sonuçlar elde edilmesini sağlar. Renklerin oluşturduğu pozisyonlara göre de çeşitli baskı ve dijital ortamlarda kullanım durumu ortaya çıkar. RGB farklı yerlerde ve farklı durumlarda kullanılırken, CMYK da RGB kullanılamayan yerlerde daha çok kullanılmaktadır.Bursa Reklam Ajansı gibi dijital alanları kullanan kurumlar genelde RGB renk türlerini kullanır. RGB daha çok evlerde kullanılan dijital sistemlerde olan ve kullanılan bir şeydir. Yani özellikle televizyonlarda, bilgisayar ekranlarında veya monitörlerde kullanılan bir şey olmaktadır. CMYK kullanım alanları ise genel olarak matbaa baskı teknolojilerinin kullanıldığı gazete, dergi, kartvizit, davetiye gibi baskılı şeylerde olur.
Belirttiğimiz şeylerin haricinde Photoshop yapılmak istenildiği zaman RGB renk aralığı kullanılır. Tabi doğal olarak baskı tekniği ile çalışan matbaa CMYK renk modunu kullanır. RGB elektronik cihazlar tarafından kristalize ışık kullanılması sonucu oluşur. RGB eşittir ışıktır demek bir anlamda doğrudur. Yani bu yöntem enerji kullanımı sonucu oluşan bir model olduğu için elektronik göstergelerde de kullanılır. Dijital ortamda yapılan Ürün Fotoğraf Çekimi baskısı da RGB modu kullanılarak yapılmalıdır.
Özellikle firmalar tarafından kullanılan karton ambalaj malzemeleri gibi matbaa kullanılarak yapılması gereken baskılarda en iyi sonucu elde etmenin yolu ve yöntemi kesinlikle CMYK renklerini kullanmak olacaktır. Ayrıca bir takım sertifikalar, antetli kağıtlar, katılım belgeleri, takdir ve teşekkür belgeleri, firmalar tarafından kullanılan karton kutular gibi bir çok baskı ürünü matbaada CMYK renkleri kullanılarak basılır.
Firmalar yapılacak bu tür ürünlerde özellikle renklerin uyumu konusuna dikkat ederler ve düzgün gözükmesini özellikle isterler. Bu tür baskılarda önemli olan bir diğer konu ise baskı maliyeti olur. Fabrika Tanıtım Filmi çekerek firmasını tanıtabileceği gibi bir takım basılı ve görsel materyaller dağıtarak da bu tanıtımı yapar. Burada maliyet konusunun önemi de ortaya çıkar. Çok sayıda bir ürün basılması söz konusu ise özellikle binlerce basım yapılacak ise bunun en iyi yolu CMYK renk skalası ile matbaa basımının yapılmasıdır.