Turumuza tarihi alanlardan başlayalım!
Bursa’nın Tarihi Yerleri
Buram buram tarih kokan Bursa’da gezmeniz gereken birkaç güzel yeri sizin için derledik. Gezerken çok keyif alacağınızı, tarihin tozlu sayfalarını karıştırırken çok eğleneceğinizin garantisini veriyoruz.İlk durağımız tabii ki Ulu Cami.
Ulu Cami
Size kısaca Ulu Cami’nin tarihinden bahsedelim. Ulu Cami 1396 yılında Niğbolu Zaferi’nin hemen ardından Yıldırım Beyazid’ın emriyle yapılmıştır. İnşaatı 3 yıl sürmüş 1399 yılından tamamlanmıştır. Söylenenlere göre Yıldırım Beyazıd zafer sonrası şehre 20 tane cami yapılmasını istemiştir ama Emir Sultan Hazretleri yeni kurulan kente bu kadar caminin fazla olacağını bunun yerine 20 kubbeli bir caminin daha iyi olacağını söylemiştir.Cami kündekari tekniğiyle ile yapılmıştır ve içindeki eşi benzeri çok az olan minberi Antepli Hacı Mehmed bin Abdülaziz ed- Devvaki yapmıştır. Bu minberi kesinlikle görmenizi tavsiye ediyoruz çünkü minberin doğu tarafı güneş sistemini, batı tarafı ise galaksi sistemini gerçek büyüklük oranları ve yörüngeleriyle birebir tasvir etmekte.
Cami Atatürk caddesi üzerinde yer almakta ve kentin bir anıtı niteliğinde.
Bursa Tarihi Evleri
İkinci durağımız Bursa’nın tarihi evleri. Bu rengarenk ahşap evlerin dar sokaklarında dolanırken kendinizi çok mutlu hissedeceksiniz. Günümüzün beton yapılarından uzakta, huzurlu bir yürüyüş yapabilirsiniz.Evler 17. yüzyıldan günümüze kadar ulaşmış. Ailelerin gelir durumlarına göre değişiklikler gösteren evlerde sofa, mutfak, balkonlu oda, şadırvan, avlu ve su kuyusu bulunmakta. Maddi durumu iyi olan aileler konakta yaşarken, orta düzeyde maddi imkanlara sahip aileler iki katlı evlerde oturmaktaymış.
Burada günümüze kadar gelen Somoncu Baba Evi en güzel örneklerden biridir. Müzeye dönüştürülmüş bu ev Muradiye’de bulunmakta ve isterseniz evin içini gezebilirsiniz.
Kapalı Çarşı
Sıradaki durağımız tarihi dokusu günümüze dek bozulmayan atmosferik yapısıyla Kapalı Çarşı. 130 dükkana sahip olan Kapalı Çarşı, Ulu Cami’nin hemen altında yer almakta. Bursa’da en çok ilgi çeken yerlerden biri olan Kapalı Çarşı’da giyimden, havlu işçiliğine, ayakkabıcılardan kuyumculuğa kadar hizmet veren birçok dükkan bulunmaktadır.
Kapalı Çarşı’da küçük bir yemek molası verebileceğiniz lezzetli yemekler yapan çeşitli restoranlar bulunmakta. Bursa’nın eşsiz lezzetleri iskenderi, pideli köfteyi ve cantığı denemenizi şiddetle öneriyoruz.
Bu kadar tarih yeter diyorsanız biraz da Bursa’nın müzelerini gezelim.
Bursa’nın Müzeleri
Kısa bir süre de olsa geçmişe yolculuk edebileceğiniz müzeleri sizin için derledik. Zaman yolculuğunda hissedeceğiniz müzelere bir göz atalım.Kemerlerinizi bağlayın Merinos Sanayi Tekstil Müzesi ile harika bir moda yolculuğuna çıkacaksınız.
Bursa Merinos Sanayi ve Tekstil Müzesi
1938 yılında Atatürk tarafından açılan Merinos Yünlü Müessesi 2004 yılında çalışmanın durdurulmasından sonra bir müzeye çevrildi.Bu fabrika müzesi sayesinde adeta bir tekstil yolculuğuna çıkacaksınız. Yün ve ipliğin nasıl elde edildiğini, ipliklerin nasıl doku malzemesine dönüştüğüne kadar tüm üretim sürecine şahitlik edeceksiniz.
Müze Merinos’un Gaziakdemir mahallesinde yer almaktadır.
Kemerlerinizi bağladıysanız sıradaki yolculuğumuz Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’ne.
Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi
Arabalarla ilgili bir zaman yolculuğuna çıkmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Türkiye’nin tek Anadolu müzesi olan bu yer eski bir ipek fabrikasının yenilenmesi üzerine açıldı. Dolaşırken çift beygirli at arabalarından günümüz otomobillerine kadar geçen zamanda neler olduğuna şaşıracaksınız. Ayrıca müzede bir kazı çalışmasından çıkarılan at arabası parçaları ve tekerleklerinin olduğu bir galeri ve canlandırılmış bir mezar odası da bulunmakta.Müze Yıldırım’da Umurbey mahallesinde yer almakta.
Bu kadar zaman yolculuğundan sonra biraz dinlenelim. Huzurlu ve keyifli vakit geçirebileceğiniz yerlere bir göz atalım.
Bakacak Seyir Noktası
Bütün Bursa’yı ayaklarınızın altına alacağınız bu seyir noktası 1 1720 metre yüksekliğe ve eşsiz bir manzaraya sahip. Bir dağ havası almak ve güzel fotoğraflar çekinmek için bir uğramanızı öneriyoruz ama dikkat edin başınız dönebilir.Bursa Teleferik
Bursa’da olup teleferiğe binmemek olmaz. 1963 senesinde açılan teleferik Türkiye’nin ilk teleferik hattı olması özelliği ile de ünlü. Günün her saati güvenle Bursa’yı yukarıdan izlemek istiyorsanız sizin için harika bir aktive.Tarihi Çamlı Kafe
Tarihi Çamlı Kafe adeta gizli bir cennet. Az bilinen bu kafe Bursa’nın Trilye ilçesinde yer alıyor. Huzuru içinizde hissedeceğiniz, hoş manzarası ile saatlerce deniz kenarında harika bir gün geçirebilirsiniz.Bonus: Karabelen Kamp Alanı
Eğer gezmek yerine doğayla iç içe olacağınız aktivite istiyorsanız size harika bir kamp alanı önermek isteriz. Kent merkezine 22 km uzaklıkta olan Karabelen kamp alanında saatlerin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek hizmetler de sunan bu alanda yaz aylarında köy dernekleri tarafından eğlenceli şenlikler de düzenlenmekte.Bu tarz içeriklerin devamı için Bursa Reklam Ajans’ı Markanorm’u takipte kalın.