Tanıtım Filmi Hakkında
Bir hizmet veya bir ürünün tanıtımını yapmak için gerek yurt içi gerekse yurt dışında stratejiler geliştirme, tanıtım işleminin büyük kitlelere ulaşmasını sağlamak için yürütülen video hazırlama sürecine tanıtım filmi denmektedir. Kısa filmde markanın kimliği de denilebilecek kadar öz ve kısa bilgiler (bilgi verici ya da tanıtıcı) yer alır. Video senaryosu, pazarlama veya reklam faaliyetleri kapsamındadır. Topluma, hizmet veya ürünü tanıtmak ve ihtiyacı olduğunun farkına vararak satın almasına teşvik edici özellikte olmalıdır.Kısa film; çarpıcı ve vurgulayıcı ifadeler ile hizmetin özellikleri, avantajları, kullanımı, lokasyon, fiyat gibi önemli noktalar üzerinde durulur. Bu filmler, rakip ürün veya hizmetlerden ayrılıp bir adım öne çıkmak için gereklidir. Dolayısı ile özgün, farklı, ilgi çekici olma gibi anahtar kelimeler bu film türü için önemlidir.
Markanız için neler yapılabileceği konusunda doğru ve kapsamlı bir planlamaya ihtiyacınız varsa Bursa Reklam Ajansı, senaryo sürecinde etkili yöntemler ile uzman desteği sağlamaktadır. Son on beş yılda ticaret, gerçek dünyanın dışına yani dijital ortama taşındı. Burada marka sahipleri oldukça önemli adımlar atmakta, diğer markalardan farklılaşmanın yollarını aramaktadır. İşte bu nokta da dijital reklamcılık veya tanıtım filmi konuları önem kazanmaktadır. Tanıtım filmi, sosyal medyada, internet sitelerinde, televizyonda, toplantı salonlarında vb. yerlerde izleyiciler ile buluşur. Video başta olmak üzere resim ve yazı gibi hem kulağa hem göze hitap eden çok yönlü reklam stratejileri de sıklıkla kullanılmaktadır.
Aşamalarıyla Beraber Tanıtım Filmi Senaryosu Hazırlama
Video oluştururken titizlikle hazırlanmış ve üzerinde iyi düşünülmüş bir senaryo yazmak gerekir. Video hazırlamaya karar verdikten sonra hedef kitlelerin dikkatlerini çeken orijinal bir senaryo nasıl yazılır? Sorusu ile karşılaşılmaktadır. Yazının devamında hizmet veya ürünü anlatan doğru mesajlar içeren senaryo yazma konusunda teknik bilgiler verilecektir. Senaryo; kurgu ve sunum metni olmak üzere iki bölümü kapsar. Video da senaryonun vurgulu ses tonu ile seslendirilmesi etkiyi kat ve kat artıracaktır. İşte o aşamalar;- Senaryo uzun olmamalı; senaryonun kısa olması video süresine doğrudan yansır. Dolayısı ile kısa hazırlanan videolar daha çok izlenir. Bilimsel verilere göre insanların yaklaşık %90’ı 35 saniye bir videoyu sonuna kadar izlemektedir. Bu süre yaklaşık 2 dakika olduğu zaman izlenme oranı yarıya kadar düşmektedir. Eğer video uzunluğu bu süreyi de geçerse artık izlenme oranları daha da düşmektedir. Senaryoda yer alan paragrafların videoyu etkilediği bilinmektedir. 120 kelime içeren bir senaryoda 55 saniye bir videoya dönüşür. İstanbul Reklam Ajansı olarak en uygun tanıtım film senaryo süresinin 85 saniye olduğunu belirtiyoruz. Eğer bu süreyi kelime sayısına göre kıyaslarsak yaklaşık 160 kelime demektir.
- Doğrudan konuyu ele alın; cazip hale getirmek için videonun kısa tutulması gerektiğinden bahsettik. Bu durum olabildiğince sade ifadeler, sade fikirlerle sağlanabilir. Yani ürün, hizmet, fikir gibi konularda dolaylı anlatım ile lafları art arda sıralamak yerine önemli olan iletiyi ön plana çıkarıp gereksiz detaylardan kaçınılmalıdır. Böylece hedef kitleye ulaşmak, hedef kitleye ulaşıp mesaj vermek için basit düşünmek gerekir.
- Hedefinizde müşteri memnuniyeti olsun; sadece mal veya hizmet satışı gibi klişe bir algıdan ziyade müşterilerin yaşadığı sorunları sizin markanızı tercih edince sorunlarından kurtulacağına inanmalıdır. Böylece müşterilerin markaya güveni artar ve sıklıkla tercih etmelerini sağlamış olursunuz. Video da bu algı oluşturulmalıdır.
- Müşteriyi harekete geçirin; videonun sonuna yaklaştıkça artık müşteriyi yönlendirmek doğru bir strateji olacaktır. Şöyle ki, daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin, aplikasyon indirerek fırsatları kaçırmayın tarzındaki ifadeler ile yönlendirme sağlanabilir. Ancak bu noktada şunu ifade etmekte fayda vardır; birden çok eylem ifadeleri müşterilerin kafasının karışmasına neden olacaktır. Ya da hangi eyleme yöneleceğine karar veremeyip vazgeçecektir. İşte bu tarz karışıklıkları önlemek için sadece sınırlı sayıda müşteriyi harekete geçirecek ifade kullanılması gerekir.
- Standart senaryo biçimi; sinema film senaryoları ile aynı biçime sahiptir. Dolayısı ile video hazırlarken aynı mantığı kullanmak sizi amacınıza ulaştırır. Standart senaryo biçimini seçtiğinizde, hedef kitlenin dikkatini çekerek merak duygusunu harekete geçirecek öğeler yer alır. Standart senaryo biçiminde giriş, gelişme ve sonuç olmak üzere üç kısım vardır. Ancak tanıtım videosunda bu kısımlar yerini ne, nasıl ve hangi kısımları olarak karşımıza çıkar.
- Hangi; tanıtım film senaryosu öncelikle hangi sorun? İfadesini yanıtlamaya çalışmalıdır. Bu soru, hizmet veya ürüne yönlendirildiğinde bu ürün hangi soruna çare oluyor. Videodaki giriş, müşterilerin muhtemelen karşılaştığı ve karşılaşabileceği sorun ile ilgili olması dikkat çekici olacaktır. Dolayısı ile videonun tamamının izlenmesini sağlar.
- Nasıl; giriş kısmında sorunun ortaya çıkarılmasının ardından sırada sorunun hizmet ya da ürünle nasıl giderildiğini belirtmek gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, senaryo yazılırken bu aşamada detay vermek yerine çarpıcı noktaları vurgulamaktır. Çünkü video süresini uzatmak izleyicinin çabuk vazgeçmesi anlamına gelir.
- Neden; ilk önce sorunu belirledik, nasıl çözüleceğini belirledik. Bu kısımlardan sonra müşteri hizmet veya ürünü diğer markada, rakiplerde de bulabilir. Peki, neden bizi tercih etmesi gerektiği konusunda farklılıkların ön plana çıkarılmalıdır. Bu işlem için ürün hakkında detay açıklamak gerekir.
- Uygun tonlama kullanımı; müşterilerinizi iyi tanıyın. Müşterileri tanımak, onlara odaklanmak gerekir. Böylece mesajın doğru kişilere ulaşması sağlanmış olacaktır.
- Üslubu monotonluktan kurtarmak; gerek arkada kullanılan müzikler gerek kullanılan görseller gerekse ifadelerin insanları gülümseten şekli ile kullanılması sayesinde çokça izlenmesini sağlar. Ancak eğer markanız bu tarz durumların dışında kalıyorsa yani insanları gülümseten video içerikleri bulamayabilirsiniz. Sonuç olarak her marka için söz konusu olmayabilir.