SWOT Analizi Nedir?
Swot analizi nedir, ne değildir, nasıl yapılır, ne işe yarar soruları girişimci, akademisyen marka veya hizmetini geliştirmek isteyen bir çok insanda merak uyandıran soruların başında gelmektedir. Güçlü ve zayıf yönlerin, fırsat ve tehditlerin yer aldığı bir yöntem olan swot analizi, 1970'li yıllarda bir analiz aracı olarak hayatımıza girmiştir. Swot analizi nedir sorusu, stratejik bir planlama tekniğidir şeklinde tanımlanabilir. İlk olarak Albert Humprey tarafından ortaya atılmış olan swot analizi; iç analiz (güçlü yöneler ve zayıf yönler) ve dış analiz (tehdit ve fırsatlardan) olmak üzere 2 temel unsurdan oluşmaktır. Bu unsurlar, işletmelerin ya da bireylerin güçlü ve zayıf yönlerinin yanında karşılaşabilecekleri tehdit ve fırsatları analiz edip çeşitli stratejiler yaratırlar. Kişinin ya da firmanın rakiplerine göre konumunu belirleme de yardımcı olur. Çıkan sonuçlara göre, zayıf yönler ve tehditlere karşı önlem alınıp güçlü yönlerden daha verimli nasıl faydalanılabileceği planlanabilir. Böylece firma, swot analizi sayesinde fırsatlarını da kaçırmamış olur ve en iyi şekilde değerlendirebilir.SWOT Analizi Nedir?
Swot analizi nedir, ne değildir, nasıl yapılır, ne işe yarar soruları girişimci, akademisyen marka veya hizmetini geliştirmek isteyen bir çok insanda merak uyandıran soruların başında gelmektedir. Güçlü ve zayıf yönlerin, fırsat ve tehditlerin yer aldığı bir yöntem olan swot analizi, 1970'li yıllarda bir analiz aracı olarak hayatımıza girmiştir. Swot analizi nedir sorusu, stratejik bir planlama tekniğidir şeklinde tanımlanabilir. İlk olarak Albert Humprey tarafından ortaya atılmış olan swot analizi; iç analiz (güçlü yöneler ve zayıf yönler) ve dış analiz (tehdit ve fırsatlardan) olmak üzere 2 temel unsurdan oluşmaktır. Bu unsurlar, işletmelerin ya da bireylerin güçlü ve zayıf yönlerinin yanında karşılaşabilecekleri tehdit ve fırsatları analiz edip çeşitli stratejiler yaratırlar. Kişinin ya da firmanın rakiplerine göre konumunu belirleme de yardımcı olur. Çıkan sonuçlara göre, zayıf yönler ve tehditlere karşı önlem alınıp güçlü yönlerden daha verimli nasıl faydalanılabileceği planlanabilir. Böylece firma, swot analizi sayesinde fırsatlarını da kaçırmamış olur ve en iyi şekilde değerlendirebilir.Swot Analizi Nasıl Yapılır
Swot analizi yapılırken 4 temel adım takip edilmelidir. Bu adımları sıralayacak olursak;- Swot analizi 1.adım: Firma güçlü ve zayıf yönlerini analiz edip raporlamalıdır. Böylece sahip olduğu kaynaklarını tespit edip bu kaynaklardan daha fazla verimi nasıl alabileceğinin planlamasını da yapabilir. Ayrıca firma bünyesindeki kalifiye personel ve yaptığımız iyi işler güçlü yönlerimizdendir.
- Swot analizi 2.adım: Firmanın bulunduğu pazar ve çevre analizini kapsar. Firmanın bulunduğu pazardaki konumunu daha net görmek için atılan bu adımda, fırsatlar ve tehditler analiz edilmiş olur. Özellikle piyasa tehditlerinin araştırılması ve bilinmesi, firmanın alacağı önlemler için çok önemlidir.
- Swot analizi 3.adım: Firma için rekabet analizi yapılır. Firmanın ürün ve hizmetlerinin piyasadaki durumu incelenir. Kalitenin yükseltilebilmesi için neler yapılabileceği ya da nihai tüketiciyi neyin memnun edip etmeyeceği araştırılır. Örneğin teslimatların hızlandırılması ya da taksit seçeneklerinin arttırılması konusunda ki iyileştirmeler gibi. Amaç var olanı iyi değerlendirip rakiplerin önüne geçebilmektir.
- Swot analizi 4.adım: Son adım nihai tüketici analizidir. Bu aşamada müşteri portföyünü iyi değerlendirmelisiniz. Firmanızın ya da markanızın hitap ettiği müşteri segmentine iyi karar vermeli, bunun doğrultusunda tüketici ne ister ben daha iyi ne verebilirim ve tüketicinin satın alma kararlarını etkileyebilirim diye sormalısınız.
Swot Analizinin Yararları
Swot analizinin yaralarını sırasıyla yazalım,- Swot analizi, firmanın ihtiyaçlarını ortaya çıkarır.
- Swot analizi, zayıf yönler ve tehditler konusunda bilinçlenmeyi ve güçlü yönleri değerlendirip fırsatları yakalamayı sağlar.
- Swot analizi, firmanın vizyon. misyon ve yol haritasını belirlemede yardımcı olur.
- Swot analizi, firmaya ve çalışanlara durum analizi sunar.
- Swot analizi, firmaya sorunların çözümünde ve alınacak kararların doğruluğuna ışık tutar.
Swot Analizi Nasıl Yorumlanmalıdır
Swot analizi nasıl yorumlanmalıdır sorusuna verilecek en basit cevap tek tek liste hazırlamaktır. Swot analizi için internet arama motorlarında bir çok swot analizi formu bulabilirsiniz. Bu form sayesinde kişisel ya da kurumsal güçlü ya da zayıf yönlerinizi ve karşılaşabileceğiniz tehdit ve fırsatları sıralayıp pazardaki konumuzun yorumlamasını sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz. Gelelim swot analizi nasıl yapılır sorusunu maddeler halinde açıklamaya,- Kuruluşun güçlü yönleri nelerdir. Kuruluşumuzun rakiplerine göre güçlü olduğu yönler nelerdir. Gücünüzü arttırmak için neler yapmalısınız. Rakiplerinizin karşısında kendinizi üstün gördüğünüz onlara fark atabileceğiniz güçlü yönleriniz nelerdir. Güçlü olduğunuz noktalar ve dahası için neleri değiştirmelisiniz. Güçten kasıt kimi zaman sizi başarıya götürecek kalifiye elemanlarınız da olabilir ya da kendi pazarınızdaki rakiplere göre fark attığınız teknolojik donanımlarınız da olabilir. Tabi piyasaya göre satışı iyi olan ürün ve hizmetleriniz konunun en başında gücünüz olabilir.
- Kuruluşun zayıf yönleri nelerdir. Kuruluşumuzun rakiplerine göre zayıf olduğu (iş akışındaki iletişim sorunları, para akışı konusundaki aksaklıklar, yönetim kadrosu ve lider arasındaki sorunlar) arası yönler nelerdir. İş akışınızı engelleyen etmenler olarak da biline zayıf yönleriniziz rakipleriniz biliyor mu? Swot analizi sadece olumlu yönlerimizi ele almıyor, zayıf yönlerimizi de analiz etmeniz gerekiyor. Bu nedenle zayıf olan yönlerimizi daha güçlü hale nasıl getiririz diye araştırmalar yapmalısınız. Zayıf yönlerimiz iyileştirebilmek konusunda, başarılı rakiplerin analizini yapıp eksiklerinize ya da yaptığınız hatalara ulaşabilirsiniz. Bir diğer çözüm de potansiyel müşterileriniz üzerinden ilerlemenizdir. Müşterilerinizin isteklerinin analizini doğru yapıyor musunuz, başka bir deyiş ile nerde hata yapıyorsunuz sorularına cevap vermelisiniz.
- Kuruluşunuzun karşısındaki fırsatlar nelerdir. Kuruluşumuzun önünde bulunan ama henüz yatırım yapamadığımız veya rakibin fark ettiği ama henüz bizim fark edemediğimiz fırsatlar nelerdir? Hangi fırsatları değerlendirip kuruluşu daha ileriye taşıyabiliriz. Güçlü yanlarınızı iyi analiz edebilmeniz de uzun vadede karşılaşacağınız fırsatları arttırabilir. Fırsatları açacak olursak; popüler yeni ürünler ya da hizmetler, kullandığınız teknolojiler bütünü, uzman ekibinizin kalifiye düzeyi, deneyimleri ve dile getirecekleri özgün fikirleri, en önemlisi niş bir pazara sahip olmaktır.
- Kuruluşunuzun karşısındaki tehditler (kur farkları yani ekonomik tehditler-mali durum, siyasi sıkıntılar, ihracattaki bizi sıkıntıya sokacak bir takım yasal düzenlemeler, müşteri ilişkilerinin iyi yönetilememesi vb. gibi) nelerdir. Tehditler karşısında nasıl önlemler almalısınız. Var olan olası risk faktörlerinin bütününü oluşturan tehditleri fırsata dönüştürebiliyor musunuz?
Swot analizinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Analiz sayesinde yeni ürünlerin keşfi, ortak pazardan haberdar olma, güçlü yönlerimiz sağlamlaştırma ve tehdit unsurlarını ortadan kaldırma avantajları oluştururken kontrolü bizde olmayan tehdit unsuru aynı zamanda dezavantaj olmaktadır. Nedeni ise, tehdidin öngörüsünü yapabilmek için kullanacağımız rakamların bazen yeterli olmayıp önsezilerimizle hareket etmek zorunda kalmamızdır.
Bursa Reklam Ajansı Markanorm reklam ajansımız sektörde danışmanlık ve takip işlerini özveri ile yürüten firmalar arasında yer almaktadır. Dilerseniz, firma değerinizi arttırma konusunda danışmanlık talep edebilirsiniz.