İnternet Üzerinden Satış ve Vergi Kaydı
E-ticaret yapmak için gerekenler nelerdir? Birçok kolaylık ve rahatlık imkânı sunan, günümüzde oldukça yaygınlaşan e-ticaret sahasında bulunmak isteyen şahısların bilmesi ve uygulaması gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Sanal ortamda bir mağaza açma süreci, fiziksel olarak bir mağaza açma sürecine göre çok daha hızlı bir şekilde ilerlemektedir.
E-ticaret Vergi Levhası
Kapsamı ve sorumlulukları Maliye Bakanlığı’nca düzenlenen, ticari faaliyetler sonucu elde edilen kazançların ve ne kadar kazancın, ne kadar vergi tutarına denk geldiğini gösteren belge e-ticaret vergi levhası olarak adlandırılmaktadır. Vergi levhasına sahip olduğunuz durumlarda, kazancınıza göre vergilendirmeye tabi tutulacağınız anlamına gelmektedir.
E-ticaret ve Vergi Levhasının Alınma Süreci
Vergi levhası edinmek için 3 adresten birine başvurmanız gerekir. Bunlar;
Yeminli Mali Müşavir
Esnaf ve Saatkarlar Odası
GİB İnternet Vergi Dairesi
İnternet Vergi Dairesi’nden vergi levhası alımı için başvuru yapmak oldukça kolaydır. Bu başvuru şu şekilde yapılmaktadır:
GİB’e ait web sayfasında İVD alanına girilir.
Karşınıza çıkan sayfada sorgulama butonu bulunmaktadır. Bu butona tıklayarak, uygun vergi levhası seçenekleri seçilir.
Doldurulması gereken alanlar uygun bir şekilde doldurulur ve başvurunuz işleme alınır.
Vergi başvurularının onaylaması, yeni kurulacak şirketler için 1 ay kadar sürebilir. Bekleme aşamasında İnternet Vergi Dairesi sayfanızdan başvurunuzun durumunu görüntüleyebilirsiniz.
E-ticaret Yapmak ve Şirket Kurmak
Şirket kurmadan vergi mükellefi olmak mümkün müdür? Sanal ortamda eğer bir satışta bulunuyor iseniz, bu satışlar üzerinden vergilendirmek zorundasınız. Vergi mükellefi olmak ve sanal ortamda satış yapmak veya satış sitesi kurmak şirket kurmayı gerektiren durumlardır. Bununla birlikte her e-ticaret ile ilgili işler yürüten kişi, vergi mükellefi durumunda olmamaktadır.
Yeni bir şirket kurarak, e-ticaret faaliyetlerini yürütme konusunda, şirket türünün hangi yapıda olması gerektiği konusunda şartlar bulunmamaktadır. Her türlü şekilde, e-ticaret faaliyetleri yürüten bir şirket kurulabilir. İster şahıs şirketi olsun, ister anonim şirket olsun, isterse de limited şirket olsun, şirketin türü bir engel durumu teşkil etmez. Sonuç olarak şirket kurmadan vergi mükellefi olmak söz konusu değildir. Şahıs şirketi kurarak çok fazla vergi yükünün altına girmeden e-ticaret yapmak mümkündür.
E-Ticaret ve Vergi Mükellefliği
Vergi levhasına sahip olmak ve bir şirket kurmak e-ticaret konusunda oldukça faydalı durumlar oluşturmaktadır. Bu durumlara örnek olarak şunları sayabilmemiz mümkündür:
Bankalardan, kredi kartı aracılığı ile ödeme alabilirsiniz.
Çeşitli ödeme sistemlerini kullanmanız mümkün olur. Bankalarda bulunan sanal pos özelliklerine ulaşabilirsiniz.
Çeşitli, kargolama hizmeti veren şirketler ile özel anlaşmalar imzalayabilirsiniz.
Müşterilerin, şirket ve şirket sahibine olan güveni ve itibarı sağlam temeller üzerine kurulur.
Tüketiciyi koruma amaçlı olarak Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne kayıt olabilirsiniz.
E-Ticarette Uygulanan Vergiler
Şahıs şirketi kurarak e-ticaret faaliyetlerinde bulunan kişiler gelir vergisi mükellefi, kurumsal olarak şirket kuran kişiler ise, kurumsal vergi mükellefi durumunda olurlar. Her durumda vergi dairesine uğrayarak işlemlerinizi başlatmak ve vergi mükellefi olmak gerekli bir işlemdir.
2021 yılı itibarıyla e-ticaret şirketlerinin yükümlü olduğu ve ödemesi gereken vergilerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Muhtasar beyanname
Yıllık gelir vergisi
Damga vergisi
Katma değer vergisi
E-Ticaret Basit Usul Olur mu?
E-ticaret basit usul olur mu? Sorusuna vereceğimiz cevap evettir. Gelir Vergisi Kanunu kapsamında belirlenen şartları yerine getirdiğiniz takdirde, basit usul vergisine tabi olarak vergilendirilme imkânınız bulunmaktadır. Gelir Vergisi Kanunu kapsamında, faaliyet yürütülen alanlar, harcamalar, satışlar gibi çeşitli durumlara bağlı olarak basit usulde vergilendirme yapılabilmektedir. Basit usule tabi olan şirketler, gerçek usule tabi olan şirketlere kıyasla daha kolay mükellefiyetlere sahiptir. Bunlar şu şekildedir:
Defter tutma durumu yoktur.
Geçici vergi beyannamesi vermezler.
KDV’den istisna olma durumları bulunmaktadır.
Vergi tevkifatı olmamaktadır. Muhtasar beyanname vermezler.
Elde edilen ticari kazançlar bölümünde amortismana tabi iktisadi kıymetler ile alakalı işlemler bulunmaz.
Gelir Vergi Kanunu kapsamında, basit usulde vergilendirilen şirketlere, ikinci sınıf tüccarlar için uygulanan usul ve esaslara göre belge düzenleme şartı koşulmaktadır. Bunun anlamı, basit usulde vergilendirilen şirketler;
Sevk irsaliyesi
Fatura
Perakende satış vesikaları ve diğer mevzuatta yer alan belgeleri düzenlemek durumundadır.
E-Ticaret ve Fatura
E-ticaret yapmak için gerekenler yapıldıktan ve faaliyetlere başladıktan sonra fatura ile alakalı çok fazla iş olacaktır. Bu yüzden fatura hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
İnternet üzerinden yapılan satışlarda, satışta kesilen fatura ve gelire göre vergilendirme yapılmaktadır. Şahıs şirketinin ya da kurumsal bir şirketin herhangi ticari faaliyetlerde bulunması durumlarında, bazı istisnalar hariç fatura kesmesi ve vergi mükellefi olması şarttır. İnternet üzerinden satış yapan kişilerin, fatura kesmemesi ve vergi mükellefi olmaması büyük cezalara davetiye çıkarır. Bu unsurların eksikliği durumunda büyük cezalandırma işlemleri yapılmaktadır.
Sanal ortamda yapılan alışverişlerde uygulanan e-fatura ve e-arşiv sistemleri, fatura kesme işlerini oldukça kolay bir hale getirmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nca alınan karar ile brüt 5 milyon TL üzerinde geliri bulunan kişilerin e-arşiv ve e-fatura sisteminden işlem yapması zorunlu hale getirilmiştir. Bu bahsedilen tutara bakılmadan, e-ticaret alanında faaliyet gösteren her şirket, e-arşiv ve e-fatura sistemleri üzerinden işlemlerini yürütebilir.
E-arşiv ve E-faturanın şirketler üzerinde birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar şöyledir:
E-fatura sayesinde güven kaygısı yaşanmadan ve kısa sürelerde tamamlanan alışverişler yapılır.
E-fatura sayesinde vergi kaçırma gibi durumlar yaşanmaz.
Sahte fatura ve oluşabilecek olumsuz etkilerin önüne geçilir.
E-faturalar, internet ortamında müşterilere kolay bir şekilde iletilir.
Faturalar internet ortamında 10 yıl boyunca saklı tutulur. Bu da şirketlerin finansal durumlarını analiz etmede kolaylık sağlar.
E-ticaret ve Vergi Muafiyetliği
İnternet ortamında satış işlemleri yürüten her şahıs vergi mükellefi olarak sayılmaz. İş yeri olmayan ve internet satışı yapan şahıslardan 30bin TL toplam tutara kadar vergi muafiyeti uygulanmıştır. Ayrıca ikincil ürün satışının yapıldığı sitelerde yapılan ikincil satışlar da vergiden muaf olarak tanınmıştır.
Kişinin evde ürettiği ürünleri vergiden muaf bir şekilde internet ortamında satabilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartların bazıları şu şekildedir:
Seri üretim yapan makineler ile aracılığı ile üretim yapılmaması
Başka birini işçi olarak çalıştırmamak
İşyerinin bulunmaması
Gerçek usulde gelir vergisine tabi olmamak.
Pazar takibi sureti ile ürünlerin satılma durumlarının olmaması.
E-ticaret Sitesi Kurmanın Avantajları
Fiziksel olarak mağazaya sahip olmak yerine sanal bir mağazaya sahip olmak hem daha az maliyet gerektirir hem de birçok avantajı beraberinde getirir. Bu avantajları şu şekilde sıralamamız mümkündür:
Markanızı daha geniş bir kitleye ulaştırabilirsiniz.
Bulunduğunuz konuma bağlı kalmadan Türkiye’nin her köşesine ulaşabilirsiniz.
Bir yanda sanal mağazanızı yönetirken, diğer yandan başka şeylerle meşgul olabilirsiniz.
Haftanın her günü ve her saati müşterilere ulaşma imkânınız bulunur.
Hem sanal mağaza hem de fiziksel mağaza kurup yönetebilirsiniz.
Müşterileriniz ile tanışma ve tekrar tekrar konuşma imkanı bulabilirsiniz.