Günümüzde sloganlar artık markaların kimlikleri haline gelmeye başlamış olup akılda kalıcılıklarını arttıran en önemli güçlerinden biri haline geldiler. Peki markalar için bu kadar önemli olan slogan ne demek ve bir slogan belirlerken dikkat etmemiz gereken hususlar neler?
Günümüzde sloganlar artık markaların kimlikleri haline gelmeye başlamış olup akılda kalıcılıklarını arttıran en önemli güçlerinden biri haline geldiler. Peki markalar için bu kadar önemli olan slogan ne demek ve bir slogan belirlerken dikkat etmemiz gereken hususlar neler?
ÖNCELİKLE SLOGAN NE DEMEK?
Fransız kökenli bir kelime olan slogan bir düşünceyi kolay hatırlanabilen hale getiren, tekrarlanabilir bir şekilde ifade eden kısa dikkat çekici cümlelerdir. Bir grup, örgüt veya topluluğun hedef ve araçlarını tanımlamada kullanılmaktadır. Motto olarak da bilinmektedir. Motto sözcüğü ise İtalyanca kökenlidir ve mırıldanmak anlamına gelmektedir. Ticari amaçlı kullanımlarının yanında sanatçılar, akademisyenler, siyasetçiler, hastaneler, üniversiteler, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları için de önemlidir çünkü kişi ve kuruluşların imajlarını da yansıtırlar.
SLOGANLAR NEDEN ÖNEMLİDİR?
Slogan, günümüzde markanın kimliğinin oluşmasına ve bu kimliğin doğru hedef kitleye ulaşmasını sağlayan en önemli kimlik öğelerinden biridir. Markanın hedef kitlenin zihninde bir yer edinmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Sloganlar zamanla markayla bağdaşırlar ve insanların zihnine direkt o markayı getirmelerini sağlarlar. Bir imaj haline gelirler. Markanın değerini beslerler ve etkileyiciliğini arttırırlar. Tüketiciler bir sloganı duyduğunda eğer akıllarında direkt o marka canlanıyorsa bu sloganın başarılı bir şekilde görevini yerine getirdiğini gösterir. Birkaç örnek verecek olursak son zamanlarda ‘’Dedim olabilir’’ cümlesini duyduktan sonra birçoğumuzun aklına Elidor gelecektir. Bu da bize etkili bir marka mottosu olduğunu kanıtlar.
SLOGAN SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Burada önemli olan olağanüstü olmasından ziyade dikkat çekici olmasıdır. Karmakarışık ve telaffuzunun zor olmaması gerekir. Mesajı hedef kitleye net bir şekilde iletmelidir.
Özgün ve orijinal olmalıdır. Markanın diğer markalardan neden farklı olduğunu ön plana çıkarmalıdır.
Gerçeklikten uzak, abartılı sloganlar insanlar üzerinde kötü bir etki yaratabilir. Böyle sloganlar maalesef akılda kalıcı olmayacaktır. Kolay hatırlanmalı ve markayla bütünleşmelidir. Birbirinden bağımsız değil de birbirlerini tanımlayan sözcükler kullanılmalıdır.
Markayı özetlemeli ve amacını doğrudan yansıtmalıdır.
İnsanlarda olumsuz çağrışım yapacak durumlardan uzak durulmalıdır. Hep olumlu bir mesaj yayacak cümleler seçilmelidir.
Seçim aşamasında çok iyi düşünülmelidir. Çünkü uzun ömürlü olmaları akılda kalıcı olmaları için önemlidir. Eğer sloganımızı sürekli değiştirirsek kazanmak istediğimiz etkiyi kaybedebiliriz ve markamız tüketiciye yabancılaşabilir.
MARKAMIZ İÇİN BAŞARILI SLOGANI NASIL OLUŞTURURUZ?
Sloganlarımızı iyi logolarla desteklemeliyiz. Zihinde kalıcı sloganı olan bir marka görsel olarak desteklenen iyi logolarla marka bilinirliği ile de ön planda olacaktır.
Süreç uzun uzun planlanmalı ve acele etmeden hazırlanmalıdır.
Sloganlar için 90 saniye kuralı çok önemlidir. 90 saniye kuralı tüketicinin markayla bağlantı ve iletişim kurması için verilen süredir. Bir ürünün fotoğraf çekimi sloganla birleştiğinde oluşan uyum markanın satış gücünü iyi bir şekilde etkileyecektir.
Ezberlenmesi basit bir slogan oluşturulmalıdır.
Samimi ve gerçekçi olmalıdır. Lays reklamındaki ‘’Yiyin gari’’ gibi insanları gülümsetecek kısa ve öz cümlelerden oluşmalıdır.
Rekabetçi olmalı ve diğer markalara söz bırakmayacak kadar iddialı olmalıdır. Wolkswagen’in ‘biz yenisini yapana kadar en iyisi bu’ sloganı buna iyi bir örnektir.
Konudan uzaklaşmadan iyi bir metaforla anlatılmalıdır.
Zıt cümleler kullanılarak oluşturulabilir. Buna örnek verecek olursak yine Elidor’un reklam filminde Ebrar Karakurt’u oynatması gibi durumlar yaratılabilir. Genel olarak kadın şampuanları için yapılan reklam filmlerinde uzun ve koyu renkli saçlı kadınlar tercih edilirken Elidor bu algıyı kırıp kısa ve renkli saçlı bir kadını oynatmayı tercih etmiştir.
Orijinal ve farklı olmalıdır. Örnek verecek olursak ayakkabı markası Arow’un ‘’Tek benzeri öteki teki’’ sloganı gibi.
Markanın imajını yansıtmayan bir slogan ileride markayı kötü etkileyecektir. Fabrika tanıtım filmlerinde kullanılan yanlış sloganlar markaya olan güveni düşürecektir.
Bu tarz içeriklerin devamı için Bursa Reklam Ajans’ı Markanorm’u takipte kalın.