Markalaşma şirkete kazandırılan kimliktir. Markalaşma uzun bir şekilde bir ürünün ismi, sembolü, renkleri, tasarımı, değerleri ve işleviyle bir bütün olarak oluşturulan bir kimliğe denilmektedir. Günümüzde tüketicilere ulaşmada, ürün ya da hizmetlerin bilinirliğini artırma da ve sadık müşteriler edinmede önemli rol oynamaktadır. Marka bilinirliğini artırmak, daha geniş kitlelere ulaşmayı da sağlamakta ve aynı zamanda tüketicilere de güven vermektedir.
Markalaşma Nedir? Önemi?
Markalaşma şirkete kazandırılan kimliktir. Markalaşma uzun bir şekilde bir ürünün ismi, sembolü, renkleri, tasarımı, değerleri ve işleviyle bir bütün olarak oluşturulan bir kimliğe denilmektedir. Günümüzde tüketicilere ulaşmada, ürün ya da hizmetlerin bilinirliğini artırma da ve sadık müşteriler edinmede önemli rol oynamaktadır. Marka bilinirliğini artırmak, daha geniş kitlelere ulaşmayı da sağlamakta ve aynı zamanda tüketicilere de güven vermektedir. Markalaşma, iyi bir marka planını hazırlayarak başlayan süreç olmaktadır. Marka sürecinin en başında vizyon olmaktadır. Markalaşma işletme olarak ben kimim sorusuna cevap vermektedir. Markalaşma bir ürünü ya da hizmeti diğerlerinden ayırmayı sağlamaktadır. Markalaşma ürün kullanılır ama müşteride iz bırakan marka olmaktadır. Markalaşma müşteri ile marka arasındaki sadakatin kurulmasında köprü konumunda olmaktadır. Markalaşma müşterinin işletmeye olan hem güveni hem de saygısında etkin rol oynamaktadır. Markalaşma pazar ve sektörde yer edinilmesinde kilit rol olmaktadır. Markalaşma, şirketlerin uzun vadede itibarını arttırmakta ve sektördeki konumunu güçlendirmektedir. Marka, sadece size ait olmamaktadır. Kime sesleniyor, kimi ilgilendiriyor ya da kimi aksiyona geçiriyorsa marka onun olmaktadır. Bu sebeple de marka, yalnızca iş planından oluşmamaktadır. Markalaşma çalışmalarında ise dikkate alınması gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar şu şekildedir: Markanın hedef kitlesi, bu hedef kitlenin beklentileri, markanın amaçları, misyonu ve vizyonu ve markanın rakiplerinden öne çıkan özellikleri ya da işlevleri.
Markalaşma Adımları
Markanızı oluşturmak yıllarınızı alabilmektedir. Markanız ortaya çıktığında hem yenilik hem de yaratıcılık ile beslenip sürdürülmesi gerekmektedir. Etkili bir markalaşma yönetimi, marka değerini artırarak piyasada etkin şekilde konumlanmasını sağlamaktadır. Markalaşma için değerli olan markalaşma adımları ise şu şekildedir: Markalaşma sürecindeki ilk adım keşiftir yani optimal marka konumlandırması için gereken bilgileri toplamaktır. Markalaşma sürecindeki ikinci aşama olan konumlandırma, markanızın kendi alanında benzersiz olması için konumunu keşfetmek, tanımlamak ve kristalize etmekle ilgili olan bir şeydir. Üçüncü adım kreatif süreçtir. Logo yapılır ve mesajlaşma unsurları oluşturulur. Dördüncü adım aktivasyon olmaktadır. Öncelikli olarak bir marka lansman planı geliştirilerek web sitesi, sosyal medya ya da somut marka temas noktaları gibi yüksek öncelikli temas noktalarında uygulanmaktadır. Son adım da yönetimdir. Müşterilerinizde ya da potansiyel olan müşterilerinizde oluşturduğunuz algıyı sürdürmek için markanızı sürekli olarak değerlendirmeniz, geliştirmeniz ve yönetmeniz gerekmektedir. Bunların her zaman yapılması oldukça önemlidir.
Markalaşma Sırları
Markalaşmak aynı zamanda farklılaşmaktır. Markalaşmak ürün, hizmet ya da işletmeler için bununla da kalmayıp, ete kemiğe bürünmektir. Markalaşma sırları sekiz teknik ile anlatılabilmektedir. Bunlardan ilki marka adı bulmaktır. Sadece marka ismi birçok şeyi değiştirebilmektedir. İkinci marka logosudur. Logo markalaşmada çok önemli olmaktadır çünkü logo insan algısının en önemli üç işlevinden birine yani görsel algılama yetisine hitap etmektedir. Markanın logosu, tek bakışta müşterilerinizi duygulandırabilir, ikna edebilir ya da onlara ilham verebilmektedir. Üçüncüsü marka sloganıdır. Marka sloganı, hedef kitlenize markanızın mesajını çok az sözcükle iletmenizi sağlamaktadır. Birkaç sözcük oldukça farklılık yaratabilmektedir. Dördüncüsü marka kimliğidir. Markanızı yaratırken, markanızın neyi temsil edeceğine ve hangi hedef kitleye yönelik olacağına iyi karar vermeniz gerekmektedir. Hedef kitleniz markanızın konuk oyuncusu değil, başrol oyuncusu olmaktadır ve bu dikkat etmeniz gereken önemli bir husustur. Markanıza uygun doğru olan hedef kitle seçimini yaptıktan sonra, marka karakterinizi oluşturmaya başlamanız uygun olacaktır. Beşincisi hedef kitle seçimidir. Yani bir deyişle segmentasyondur. Hedef kitle seçimi yani segmentasyon hedef pazarınızı müşterilerin; coğrafi, demografik, psikografik ve davranışsal özelliklerine göre gruplara ayırma işlemine denilmektedir. Altıncısı marka konumlandırma işlemidir. Markanızı hedef pazarda nasıl konumlandıracağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Yedincisi marka değer önerisidir. Marka değer önerisi, markanızın hedef kitlenize olan vaatlerine denilmektedir. Hedef kitleniz için onlara ne vadettiğiniz ve bu vaatleri ne kadar gerçekleştirdiğiniz çok önemli olmaktadır. Bu yüzden sözünüzü tutmalı ve vaatlerinizi yerine getirmelisiniz. Son olarak da markanızı güçlendirmeniz gelmektedir. Markanızı güçlendirmek için konumunuzu güçlendirecek ve belirlediğiniz hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayacak iş birliği fırsatlarını araştırmanız gerekmektedir. Büyümek ve gelişmek iş birliği oldukça önem taşımaktadır.
Markalaşma Önemi
Markalaşma önemi müşteri algısını etkilediği açısından önemlidir. Markalaşma yeni iş ilişkileri kurulmasını ve yeni müşterilere, yeni kitlelere ulaşmayı sağlama açısından da önemlidir. İşletme içi başarıyı arttırmaktadır. Pazarda markaya olan güveni sağlamaktadır. Hem reklam hem de pazarlama çalışmalarını desteklemektedir. Markalaşma marka bilinirliği açısından da önemlidir ve marka değerini arttırmaktadır. Satışlarını arttırmanızı sağlamaktadır. Diğer firmalarda rekabette ön plana çıkmanıza yardımcı olmaktadır. Yani markalaşma günümüzde şirketinizi büyüterek tüketicilerin gözünde farklılaştırmak için bir hayli önemli olmaktadır. Aynı zamanda firmalar markalardan şunları elde etmektedir: Pazar payı, yüksek fiyat, daha sabit ve daha az riskli karlılık, marka bağlılığı, marka giriş engelleri, gelecekte büyüme potansiyeli, şirket kültürü ve tanıtım avantajları. Markalaşma konusunda tutarlı olmak müşteri sadakatini artırır, markaya itibar kazandırır ve hem ürün hem de hizmete güven duyulmasını sağlar.
Markalaşmanın Faydaları
Markalaşmanın faydaları oldukça fazladır. Markalaşma hem müşteriye hem de firmaya fayda sağlamaktadır. Bu faydalar ise şu şekildedir: Markalaşma ürünlerin pazarlama ve tanıtımında etkin bir rol oynamaktadır Markalaşma müşteri ile duygusal bağ oluşturulmasını sağlamaktadır. Hem ürüne hem de hizmete duyulan güven ve sadakati arttırmaktadır. Firmada kalıcı olarak kalacak müşterileri artırmaktadır. Rakiplerin arasından öne çıkmayı ve rakiplerinden daha çok dikkat çekmeyi sağlamaktır. Şirketlere itibar kazandırmaktadır. Son olarak da markalaşma müşteriye güven ve sadakat vermektedir. Bursa Reklam Ajansı Markanorm ise sizi her şey hakkında bilgilendirmekte ve markalaşmaya yardımcı olmaktadır. Firmamızın daimi önceliği müşterilerimizi vizyon ve misyonları doğrultusunda daima ileri taşımak ve onlara yardımcı olmaktan geçmektedir.