Marka Kimliğinin Tasarlanması
Marka konumlandırma kararının uygulanabilirliği, amaçlanan konumlandırmanın hedef kitleye iletilebilmesi ile gerçekleştirilebilir. Bu nedenle, konumlandırmanın saptanmasından sonra, öncelikli olarak istenen çağırışımları oluşturabilecek somut ve soyut öğelerin seçilmesi gerekir. İşte markaya ilişkin bu ögeler marka kimliğini oluşturur.Marka kimliği genel olarak kullanılan ögelerin özgünlüğü ile markayı diğer markalardan farklılaştırmaktadır. Bu bağlamda, marka kimliğinin, marka stratejisini geliştirmek ve uygulanan doğru stratejiyi korumak için gereken çağrışımları yansıttığını söyleyebiliriz. Diğer bir deyişle kimlik , markanın hedef kitle ile iletişim kurmasını sağlar.
Marka yönetimi, Marka kimliği unsurları genelde; isim, amblemler, logolar, karakterler, renkler, slogan vb öğelerden oluşan semboller, kültür, kişilik, davranış ve iletişim olarak sınıflandırılır. Bu öğeler, hedef kitlenin zihninde çeşitli çağırışımların oluşmasını dolayısıyla konumlandırma kararının uygulanabilmesinde kaldıraç görevi üstlenir.
Kimlik Öğelerini Hedef Kitleye İletecek Marka İletişimi Çalışmalarının Planlanması
Marka kimliği öğelerinin istenilen çağrışımları oluşturmaya yönelik tasarlanmasıyla amaç gerçekleşmez. Çünkü amacın gerçekleşmesi için kimlik öğelerinin hedef kitle ile temasa geçmesi gerekir. İşte bu teması sağlayan ise marka iletişimidir. Marka iletişiminin alt sisteminde yer alan halkla ilişkiler, reklam, doğrudan pazarlama, kişisel satış çalışmalarını kimlik öğelerinin hedef kitleye iletilerek çağırışımlarının oluşması için gerekli ortamları sağlar.
Marka Yönetimi ve Yeni Medya Kavramı
Marka yönetimi ile Yeni medya, 1970’lerden sonra özellikle bilgisayar ve bilgi işlem alanındaki gelişmelerin iletişim alanına uyarlanmasıyla şekillenmeye başlamıştır. Mikro elektronik teknolojilerindeki gelişmeler, iletişim teknolojilerinde de kullanılan iletim ve işleme yöntemlerinde önemli değişikliklere yol açmış; analog iletim ve işleme yöntemlerine geçilmiş, daha sondaki dönemlerde ise bilgisayar yeni iletişim teknolojisinin temelindeki araç olarak hayatımıza girmiştir.
Yeni medya bağlamında sosyal medya
Sosyal Medya Nedir?
Sosyal medya kavramının temelini oluşturan teknoloji, Web 1.0’dan Web 2.0’a geçilmesidir. Web 2.0 üzerine kurulu olan etkileşim ve içerik paylaşımını sağlayan online uygulamalar ve platformlar sosyal medya olarak tanımlanmaktadır. Gerçekte sosyal medyayı yeni olarak tanımlamak doğru olmaz. Çünkü internet uzun yıllardır mesaj panoları ve chat odaları odaklı kullanılmaktadır. Kısa zamandır hayatımızda olan bu kavramlar sadece sosyal paylaşım siteleri ile aynı anlamda kullanılmamaktadır. Aynı zamanda internet ile ilgili çoğu kavram sosyal medya konusuna girmektedir. Bir süredir hayatımızda olan bu kavram günlük rutinde yaptığımız bütün aktiviteleri internet aracılığı ile yapmamızı sağlamaktadır. Bu alışkanlık, bilgi edinmekten market alışverişlerine kadar uzanmaktadır.İnternet Reklamlarının Sınıflandırılması
Web Sitesi Reklamları
Sosyal medya kavramıyla tanışan bir kavramda web siteleridir. Web sitelerini internet reklam türü olarak değerlendirmek mümkündür. Çünkü kurumlar ve siteler yoluyla online ortamda hedef kitlelerine kurumsal bilgiler aktarmakta, mal ve hizmetlerinin özelliklerini anlatmakta ayrıca web sitesinin biçimsel biçimsel ve içeriksel nitelikleri ile hedef kitlede bir takım çağrışımlar oluşturmaktadır. Bir kurum veya ürün markasının web sayfası günümüzde artık, kurumların sanal evleri olarak kullanılmaktadır. Sitenin ziyaretçi trafiğini artırmak ve dikkat çekmek için web sitesinin diğer ortamlarda reklamını yapmakta veya reklam bandı başka kurumların web sitelerinde sponsorlu reklam verme şeklinde gerçekleştirmektedir. Ancak web siteleri aynı zamanda diğer internet reklam türlerinin yer aldığı ortam konumundadır.Web Sitesi Tasarımı
Kullanıcı web sitesinin ziyaret ettiğinde internetteki yerleşim planına göre gözüne çarpan nokta, ekranın sol üst köşesinin hemen altıdır. Kullanıcı bu noktadan sonra ekranda tıklayabileceği başka noktalar arar. Bu noktalarda hangisi kullanıcı odaklı veya çekici ise tıkalama o noktada gerçekleşir. Bu aşamalar 3-5 saniye arası sürmektedir.Tek bir ürünün satılması söz konusu ise, web sitesinin ana sayfasında bunu belli eden bir resim veya slogan görünebilir. Büyük fontlar ile yazılmış açıklayıcı kısa yazı ve ürün sayfasının ulaşılabilirliğini sağlayan tıklama alanları yeterlidir. Sadelik ve navigasyon web sitesi tasarımındaki en önemli iki etkendir. Belirlenen varış noktasına en kısa ve en optimum yol güzergahını tespit ederek sesli ve görsel yönlendirmelerle hedefe doğru bir şekilde ulaşmayı sağlayan sistem olan navigasyon kullanıcının zaman kaybetmeden ve sıkılmadan ilgili sayfaya ulaşmasını sağlar.Banner Reklamlar
Genelikle bir reklam web sayfasının herhangi bir yerine yerleştirilen şerit biçiminde reklam iletileri olan bannerlar, internet reklam harcamalarından en büyük payı alan reklam formatı konumundadır. Çoğu kez yatay olmalarına karşın, reklamcılar ekranın sol ve sağ tarafında dikey bannerlar da kullanılmaktadır.Mobil Reklamlar
Mobil iletişim internetin nerede ve ne zaman olursa olsun kullanabilmesini sağlamaktadır. Mobil internet, kullanıcılara sabit bir noktada olmaları gerekmeksizin daha kişisel içerikle ve özel servisler sunmaktadır. Mobil internet servisleri, cep telefonları ya da mobil cihazlarla kullanılabilir, kişiselleştirilebilir, mobil şebekelerin kapsama alanında bulunan herhangi bir yerde hiçbir kablo bağlantısına gerek duyulmadan bu servise erişebilir.
Blog Reklamları
Bir kişi veya gruplar tarafından kurulan ağ günlükleri ortak ilgi alanlarından kişisel günlüklere kadar farklılaşabilen içeriklere sahip olabilirler. Okuyucuların siteye yorumlarını bırakabilmeleri en önemli özellikleridir. Ağ günlükleri, insanların fikir aldıkları aynı zamanda da fikirlerinin belirttikleri yapılarıyla katılımcı sayısını hızla artırmakta ve özelliklerinden ötürü karar verme mekanizmalarında da etkili olmaya başlamaktadır. Bu tür sitelerin hızla yaygınlaşmasından dolayı blogosfer diye adlandırılan sanal bir dünyadan bahsedilmeye başlanmıştır. Bu sanal dünyaya , nitelikleriyle kitleleri etkileme gücünden ötürü önemli bir reklam aracı olarak görülmektedir. Bloglarda yer alan yazıların resmiyetten uzak, içten, canlı ve yaşanmışlık taşıması nedeniyle yapılan reklam insanileşir böylece kurumlar canlı ve güvenilir görülür. Ayrıca bloglar otorite sahibidirler çünkü alanlarında uzman olan kişilerin blogları vardır. Değerlidirler, çünkü aynı ilgi alanından kişilere seslenirler. Ve doğru insanlara bilginin iletilmesini sağlarlar. Güç ve güvenilirlik sağlar çünkü açık ve denetlenmeyen ortamda oldukları için güvenilirlik dereceleri artmaktadır.
Elektronik Posta( E-Mail) Reklamları
Elektronik posta adresi olan kişilere yollanan e-posta reklamları postaya teknik bir sorun olmadığı takdirde mutlaka ulaşır. Ancak bu ulaşım, yollanan postanın açıldığı diğer bir deyişle reklamın görüldüğü veya etkili olduğu anlamına gelmez. Çünkü son yıllarda oldukça yaygınlaşan istenmeyen e-postalar, reklam içerikli e-postalarında açılmadan silinmesine neden olmaktadır. Bu nedenle günümüzde, izinli pazarlama yaklaşımı benimsenerek, isteyen kişilerin elektronik postalarına reklam iletisi gönderilmesi daha uygundur. Nitekim bazı kurumlar çeşitli yollarla anket, telefon vb. Hedef kitlelerine, e-postalarına ce cep telefonlarına mesaj yollanmasını isteyip istemediklerini sormakta ve aldıkları cevap doğrultusunda eylemde bulunmaktadırlar.