Marka İletişim Planı Nedir? Doğru İletişim Planı Nasıl Yapılır? Marka İletişim Tonu
Markaların hedef kitlesi olan potansiyel müşterilerin ve hali hazırda mevcut olan müşterileri ile kurmayı hedeflediği iletişimin önceden planması işlemidir. Hedefler ve amaçlar belirlendikten sonra bu doğrultuda marka iletişim planı oluşturulmalıdır. Başarılı bir iletişim planı için Bursa Reklam Ajansı ile iletişime geçebilirsiniz.İletişim Planını Kimler Kullanır?
Her sektörde kullanılmakta olan iletişim planı farklı adımlardan oluşsa da aynı iletişim stratejilerini kapsamaktadır.Küçük işletmelerden büyük işletmelere kadar bütün işletmeleri kapsayan şirketler, Ajans sektöründe, Pazarlama ve iletişim danışmanları müşterileri ile iletişim halinde olmak için iletişim planını kullanmalıdır. Ayrıca kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, düşük bütçe ile sosyal medya ve halkla ilişkiler stratejisinin planlanması için kullanmalıdır.
Doğru İletişim Planı Nasıl Yapılır?
1. Markanın Kimliğini Özetleyen Marka İfadesi Bulmak
İlk olarak markanızın ürünlerini ve hedef kitlenize ulaşmak için verilecek olan hizmetler doğrultusunda markanın tanımını oluşturma aşamasıdır.2. Eşsiz Satış Teklifi (USP) Bulmak
1940 yıllarında Rosser Reeves tarafından üretilen Unique Selling Proposition (USP), bir pazarlama terimidir. Türkçe karşılığı olarak eşsiz satış teklifi olarak adlandırılmaktadır. Etkili bir marka iletişiminde eşsiz satış teklifi önemlidir.USP, markanızı, ürünlerinizi veya verdiğiniz hizmetlerin diğer markalardan farkını gösteren bir terimdir. Satış teklifleriniz diğer markalardan farklı olmalıdır. Hizmetleriniz veya ürünleriniz daha yüksek kalitede, maliyet olarak düşük olmalıdır.
3. İş Hedeflerin Belirlemek
Şirketinizin veya firmanızın iş sektöründe ulaşmak istediği hedeflerin belirlenmesi aşamasıdır. İş hedefleri, şirketin başarılı bir şirket olmasına katkı sağlamalıdır. Başarılı bir iletişim planı oluşturmadan önce marka olarak iş hedeflerini belirlemiş olmalısınız.4. Hedef Kitlesini Belirlemek ve Geliştirmek
Şirketinizin ürünlerinin ve hizmetlerinin etkilediği hedef kitleyi belirleme aşamasıdır. Hedef kitle, işletmenizde ki ürünler ile ilgilenen insan topluluğundan oluşmalıdır. Hedef kitlenizi iyi tanıyıp onları harekete geçirecek olan mesajları bulmalısınız.Ürünlerinizi satın alacak müşterileriniz hedef kitlenizden oluşacağı için hedef kitleniz üzerinde çalışmalısınız. Hedef kitlenizi tanımalı ve geliştirmeli, bu konunun ciddiyetini kavramalısınız.
Müşterilerinize veya olası müşterilerinize sorular sorup onları tanımaya çalışın. Hedef kitlenizi tanımak için veri toplarken Survey Monkey veya Google Forms gibi araçları kullanabilir bu sayede daha kolay bilgi edinebilirsiniz.
Ayrıca sitenizi ziyaret eden müşterileriniz veya potansiyel müşterilerinizin gezdikleri ürün veya hizmetleri belirleyip bu sayede hedef kitlenizi belirleyebilir ve onların ilgilendikleri ürün ve hizmetleri bilir, geliştirebilirsiniz. Hedef kitlenizin ziyaret ettiği sayfaları Google Analytics ile kolay bir şekilde belirleyebilirsiniz.
Hedef kitleniz ile gerekli olan bilgileri topladıktan sonra marka iletişimi olarak hedef kitlenizi harekete geçirecek bir iki cümlelik bir mesaj oluşturmalısınız.
5. Diğer Kilit Noktalarını Belirlemek
Müşteri veya potansiyel müşteriler dışında medya, devlet kurumları veya diğer organizasyonlar gibi kilit noktalar ile de iletişim kurulması gerekmektedir. Haber kaynakları, haber blogları ve dergilerde çalışmakta olan editör ve yazarlara ulaşmak için medya sektörü ile iletişime geçilmelidir. Şirketiniz veya markanızın amaçları doğrultusunda kilit noktaları ile iletişime geçmelisiniz.6. Kanalları Belirlemek
Hedef kitleyi harekete geçirecek mesajınızı belirledikten sonra bu mesajı hangi platformlardan potansiyel müşterilere ulaştırabileceğinizi karar verme aşamasıdır.Şirket Blogu; Şirketinize ait bir şirket blogu açmak arama motorlarında üst sıralarda çıkmanızı ve ürünlerinizin veya hizmetlerinizin hakkında müşterilerinize bilgi verebilirsiniz. Şirket blogunuzda şirketinizle ilgili haberler, etkinlikler, ürün içerikleriniz ve hizmetlerinizle ilgili bilgi verebilirsiniz.
E-posta Pazarlama; E-posta ile pazarlama kanalı büyük getirileri olan bir kanaldır. Şirketiniz ile ilgili olan haberleri hedef kitlenize bildirdiğiniz e-posta bültenlerini, müşterilerinize veya potansiyel müşterilerinize satış yapabilmek için satış tekliflerini ve PR amaçlı gönderilen e-postaları içermektedir.
Sosyal Medya; Şirketiniz için kullanacağınız sosyal medya uygulamalarını iyi seçmelisiniz. Onlarca sosyal medya uygulamasından hedef kitlenize kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz sosyal medya uygulamasını seçmelisiniz.
SMS Pazarlama; Her insanın elinden düşürmediği telefonlarına kolay bir şekilde ulaşmaya yarar. Hedef kitleniz ile hızlı ve kolayca iletişim kurmanıza yardımcı olur. Markanızın etkinliklerini ve satış tekliflerini bu kanal yardımı ile ulaştırabilirsiniz.
Diğer Materyaller; Basılı tanıtım broşürleri, mağazada kullanılan tabelalar ve PR amaçlı gönderilen postaları içerir. Hedef kitlenizde bulunan müşterilerinizi veya potansiyel müşterileri mağazanıza çekmeye yarar.
Geleneksel Reklamcılık; Eskiden beri varolan geleneksel reklamcılık yöntemleri de müşteri markaya yönlendirmektedir. Basılı yayın aracı olan dergiler ve gazeteler ve televizyon reklamlarını barındırır.
7. Bir Mesajlaşma Matrisi Planlamak
Marka ifadesi, hedef kitle, temel problemler ve kilit nokta adımlarının birleşme adımıdır. Belirlenen hedef kitlenin hepsine ulaşmak için önceden belirlediğiniz harekete geçirici mesajlar ile kilit noktalarının birleştirilmesi faydalı olmaktadır. Bir çok sorunun birleşimi ile oluşan mesajlaşma matrisi, markaların kitlelere ulaşmasını hızlandırmaktadır. Ayrıca bu mesajlaşma matrisi, mesajlar sayesinde hedef kitle ile birebir net bir iletişim stratejisi oluşturulmaktadır.8. Önemli Günler İçin Etkinlik ve Kampanyaları Belirlemek
Önemli gün, etkinlik veya kampanyaların takibi hedef kitleye ulaşım sağlamaktadır. Marka ekibiniz yıl boyunca olacak önemli günleri, etkinlikleri ve kampanyalar önceden planlaması aşamasıdır. Bu sayede hazırlıklı olunacak ve hedef kitle ile iletişim halinde olunacaktır.14 Şubat Sevgililer Günü, 8 Mart Kadınlar Günü, 23 Nisan Çocuk Bayramı, Anneler Günü, 1 Mayıs İşçi Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Babalar Günü, Ramazan Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, Kurban Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım Atatürk’ü Anma, 24 Kasım Öğretmenler Günü ve 31 Aralık Yılbaşı gibi özel günlerde hedef kitleye yönelik yapılacak olan kampanya ve etkinlikler markaya potansiyel müşterileri kolay bir şekilde çekmektedir. Ayrıca bu özel günlerden bağımsız sene boyunca oluşan mevsime bağlı satış döngüleri, markanızın içinde bulunduğu sektörde bulunan sektöre bağlı önemli sayılan etkinlikler ve konferanslar, sene içinde oluşabilecek afetlere bağış toplama faaliyetleri gibi durumlara da hazırlıklı olunmalıdır.
9. İletişim Hedeflerini Belirlemek
Marka iletişim planları ile uğraşan iletişim ile görevli ekibin belirlemesi gereken iletişim hedefleri vardır. Bu iletişim hedefleri mutlaka tanımlanmış olan iş hedefleri ile bağlantılı hedefler olmalıdır.İletişim hedefleri; markaya özel, ölçülebilir, marka olarak uygulanması mümkün, belirli bir zamana kadar gerçekleştirilebilecek olması, marka hedefi konusu ile bağlantılı olması gerekmektedir. Bu iletişim hedeflerine ulaşıldığında belli bir ölçüm birimi ile belirtmek gereklidir. Genellikle kullanılan ölçüm birimi metrik sistemleridir. Metrik sistem, hedeflerin ulaşılıp ulaşılmadığını göstermekte olan veri noktalarıdır.