İyi Bir Fotoğraf Çekimi İçin Yapmanız Gerekenler
İyi bir fotoğraf çekimi yapmak için dikkat etmeniz gereken belirli noktalar bulunmaktadır. Bu noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür:- İyi bir fotoğraf çekimi yapmak için yapmanız gerekenlerden birisi diyafram, enstantane, ISO, beyaz ayarı gibi kamerada olması gereken ayarları öğrenmenizdir.
- Fotoğrafta bulunması gereken perspektif, kompozisyon, yerleşim gibi ana unsurlara dikkat etmelisiniz.
- Simetri, belirginlik, bütünlük gibi insanların fotoğrafa baktığında gözlerine hoş gelecek detaylara dikkat etmeli ve çekimleri bunlara dikkat ederek yapmalısınız.
- Doğru ışıkta çekim yapmak fotoğraf çekiminde belki de en önemli konulardan birisidir. Doğru ışığı bulmayı pratik yaparak ve bakış açınızı geliştirerek öğrenebilirsiniz.
Kamera Kullanmayı Adım Adım Öğrenmelisiniz
Fotoğraf çekmeye başlarken ilk olarak kameranızı tanımalısınız. Kamera özelliklerini öğrenmek için vakit ayırıp adım adım ilerleyerek bu süreci daha kolay ve anlaşılır hale getirebilirsiniz. DSLR ve SLR olarak fotoğraf makineleri iki farklı seçenekte bulunmaktadır. SLR yani single lens reflex objektifi değiştirilebilen filmli kameralardır. DSLR yani Digital single lens reflex adı verilen makineyse objektifi değiştirilebilen dijital makinelerdir.Kamerayı tanımak için ilk olarak satın alacağınız kameraya karar vermelisiniz. Kamera seçimi yaparken değiştirilebilen lens özelliği olan kamera seçmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Bu sayede ilerleyen zamanlarda farklı tarzda fotoğraf çekimleri deneyimleme olanağına da sahip olabilirsiniz. Kameralarla alakalı öğrenmeniz gereken bir diğer detaysa lenslerdir. Eğer ki gündelik fotoğraflar çekerek fotoğrafçılığa başlamak istiyorsanız 24-70 mm veya 18-55 mm lensler yeterli olacaktır.
Kameralarla ilgili bir diğer öğrenmeniz gereken kavram diyaframdır. Diyafram ışık miktarının hangi aralıkta olacağını belirlemektedir. Diyaframı açma oranınıza göre filmin üzerine düşen ışık miktarı değişiklik göstermektedir. Diyafram f değeri ile ifade edilmektedir ve fotoğraf makinelerinde 1.4, 1.8 gibi sayısal değerlerle ifade edilmektedir.
Fotoğraf çekimine başlarken kamerayı tanıma sürecinizde öğrenmeniz gereken bir başka kavramsa perde hızı anlamına gelen enstantanedir. Perde hızı sayesinde film ya da sensör üzerine düşen ışık süresi belirlenir. Enstantane, obtüratör, perde gibi farklı isimlerle anılsa da genelde pozlama süresi denilmektedir. Kısa pozlama ve uzun pozlama olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır.
Kameranızı tanıyıp fotoğrafçılığı öğrenirken anlamanız gereken konulardan bir diğeri ışığa duyarlılık hassasiyetidir. Bu kavram ISO olarak bilinse de eskiden beri fotoğrafçılık işiyle uğraşanlar ASA demektedir. Düşük ISO değerleri fotoğraflarda netlik sağlamaktadır.
Fotoğrafçılığa yeni başlayanların temelde bilmesi gereken kavramlar bu şekildedir. İsteğe bağlı olarak fotoğrafçılıktan tripod, ekstra piller, hafıza kartı, polarize filtre, temizleme kiti ve kaliteli bir bilgisayar monitörü gibi ekstra ekipmanları da edinebilirsiniz. Bursa Reklam Ajansı olarak fotoğraf çekimi hizmetlerimiz hakkında bilgi edinmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Fotoğrafçılığa başlarken ilk önce hedefinizi belirlemelisiniz. Edineceğiniz kamera ve diğer ekipmanları buna göre seçmelisiniz. Tecrübe kazanma aşamanızda bütçenize uygun tercihler yapmak sizin için yararlı olacaktır. Daha fazla bilgi ve konu hakkında profesyonel yardım için "Bursa Reklam Ajansı" Markanorm'u arayabilirsiniz.