İçerik Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?
İçerik pazarlama nedir? Nasıl yapılır? sorularını sırasıyla yanıtlayalım. Pazarlama, genel anlamda ürün veya hizmetleri satmak için belirlenmiş tanıtım faaliyetlerinin tümünü ele almaktadır. Şirketler, müşteri kazanmak ve nihai tüketicileri elinde tutmak için bir çok pazarlama faaliyetinde bulunur. Pazarlamanın bel kemiği 4P'den oluşmaktadır. Pazarlamanın 4p'sine (ürün(product ), fiyat(price ), yer(place ) ve tanıtım(promotion )) önem veren şirketler, pazarlama konusunda sıkıntı yaşamaz ve hedef kitlelerini doğru seçip doğru adımlar atarlar.İçerik Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?
İçerik pazarlama nedir? Nasıl yapılır? sorularını sırasıyla yanıtlayalım. Pazarlama, genel anlamda ürün veya hizmetleri satmak için belirlenmiş tanıtım faaliyetlerinin tümünü ele almaktadır. Şirketler, müşteri kazanmak ve nihai tüketicileri elinde tutmak için bir çok pazarlama faaliyetinde bulunur. Pazarlamanın bel kemiği 4P'den oluşmaktadır. Pazarlamanın 4p'sine (ürün(product ), fiyat(price ), yer(place ) ve tanıtım(promotion )) önem veren şirketler, pazarlama konusunda sıkıntı yaşamaz ve hedef kitlelerini doğru seçip doğru adımlar atarlar.- Ürün: Bir işletmenin müşterilerine sunduğu mal ve mallar bütünüdür. Ürünün amacı pazar ihtiyacını karşılayıp varsa rakiplerinin önüne geçip tüketici tarafından tercih edilip aranan olmaktır. Bu yüzden piyasa iyi araştırılıp, ürün hakkında tanıtım, satış ve pazarlamanın doğru yapılması gerekmektedir.
- Fiyat: Satıcının ürün ya da hizmetine biçtiği değerdir diyebiliriz. Tüketiciyi satılan ürün ya da hizmete çekmenin ve sonucunda müşteri sadakati oluşturmada en etkili araçtır. İşletmeler maddi zarara düşmemek için fiyat planlamasını (dağıtım, üretim, pazarlama vb.) tüm giderleri düşünerek iyi ayarlamalıdır. Yoksa yüksek fiyat nedeniyle müşteri kaybedebilir ya da düşük fiyat yüzünden zarara uğrayabilir.
- Yer: Yer işletmenin malı ya da hizmetini nerede satacağını belirlemelidir. Yerden kasıt, internet ya da fiziksel bir mağazadır. İnternet ortamında satış, fiziksel bir mağazadan satıştan çok daha fazla seçeneğe sahiptir. Üstelik günümüzde insanların zamandan tasarruf edip fiziksel olarak yorulmalarını engelleyecek internetten alışveriş çok daha cezbedici hale gelmiştir. Ama geleneksel mağazacılık satışı da hala tercih edilmektedir.
- Tanıtım: Amacı tüketiciye bir ürüne neden ihtiyaç duyduklarını, sattığınız ürüne neden bedel ödemek zorunda olduklarını anlatmaya çalışmaktır. Ürün farkındalığınızı arttırmak ve sürdürülebilir bir satış için tanıtımın önemi çok büyüktür. Reklamlar (sosyal medya, gazete, dergi, vb.) indirimler ve sponsorluklar birer tanıtım aracıdır.
İçerik pazarlamanın tanımına gelince; en genel ifadeyle planlanan ve çeşitli stratejilerle ulaşılan tüketicilerin istenilen şekilde hareket etmesini sağlamaktır. Doğru tanımlanmış müşteri kitlesini, müşteri hareketi yaratma adına etkilemek ve bağlılık sadakati oluşturmak adına kıymetli içeriklerin tümünü kapsamaktadır. İçerik pazarlamayla yepyeni bir ürünle piyasaya girebilir ve aranan ürün olarak müşteri hafızasında yer edinebiliriz. İçerik pazarlama, müşteri odaklı ve stratejik bir pazarlama yaklaşımıdır. Teknolojinin ilerlemesi ve oluşan devasa bilgi yoğunluğunun içinde şirketlerin ve markaların kendilerini tanıtıp tüketiciye ulaşmaları da bir o kadar zorlaşmaktadır. Bu durum ele alındığında hedef kitlemize göre oluşturduğumuz içerikler bütünü olan içerik pazarlama stratejilerinin de ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.
Başarılı içerik pazarlamasında en önemli faktörler; içerik kalitesi, planlama ve yatırım, SEO, hikaye anlatımı ve kapsam, sıklık, yaratıcılık, referans ve diğerleri diyebiliriz.
İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır
Bir çok araştırmaya göre, sosyal medya tercihlerinde şöyle bir fark mevcut; Instagram'ı daha genç nesil kullanırken Facebook kullanıcıları daha çok orta ve üstü yaşlara sahiptirler. Genç nesil diğerlerine göre Tik Tok ve Youtube platformlarına da daha fazla zaman harcamaktadır. Tüketicilerin, nerde ne kadar vakit harcadıklarını bilmek içerik pazarlaması ile birlikte satış stratejilerinin belirlemenizde önemli olacaktır. Eğer içerik pazarlaması hakkında bilginiz ve deneyimiziniz yoksa ve bu işleri profesyoneller ellere bırakmak istiyorsanız, sektöründe lider Bursa Reklam Ajansı Markanorm firmasıyla iletişime geçebilirsiniz.İçerik Pazarlama Yöntemleri
İçerik pazarlama yöntemleri konusunda en popüler iki tanesinden bahsedecek olursak; biri site içerisinde kullanılan makaleler diğeri ise video içerik üretimidir.- Video içerik üretimi; YouTube'un da patlamasıyla son zamanlarda daha fazla tercih edilir hale gelmiştir. Müşterilerin 10'da 7'si geleneksel yöntemler yerine video ve görsel içerikleri tercih etmektedir.
- Site içinde kullanılan makaleler ve bloglar; E-postalar, Tweet’ler, sosyal medya gönderileri, gönderiler, paylaşımlar, blog yazıları, web seminerleri, slaytlar, görseller, videolar, açılış sayfaları, ürün açıklamaları, kampanyalar olmak üzere tüm bunlar içerik pazarlamasıdır.
Pazarlama Türleri
- İnternet pazarlamacılığı; ürün ya da hizmetinizin satışını internet (sosyal medya, blog, e-posta, web sitesi içeriği, video, çevrimiçi reklamlar, podcast'ler ve sponsorluklar) üzerinden yaptığınız pazarlama stratejileridir. Şirketler, internet pazarlamacılığını AR-GE çalışmaları yapmak ve doğru müşteri portföyü oluşturup doğru pazarda buluşturmak için kullanır.
- İçerik pazarlama yöntemleri denilince SEO' yu tanımlamak gerekiyor. SEO (search engine optimization) arama motoru (google, bing, yandex vb.) optimizasyonunun kısaltılmış halidir. Google, bing, yandex vb. arama motorlarında bir web sitesinin görünürlüğünü arttırmak için kullanılan bir dijital pazarlama stratejisidir. Geliştirmek için; anahtar kelimeleri iyi seçin, resimlerinizi metinlerinizi optimize edin, içeriğinizi kapsamlı tanıtın ve uygun anahtar kelimeler seçin, diğer web sitelerinden web sitenize bağlantılar oluşturun, etkileşimi arttırmak için psikolojiden yardım alın, web sitenizi hızlandırın, görüntüleri akıllıca kullanın, başlıklarınızın ustalıkla tasarlanmış ve yazılmış olduğundan emin olun, Google, mobil cihazlar için uyarlanmamış web sitelerine ceza vermeye başladı, bu nedenle mobil düşünün.
- Blog ve içerik pazarlamacılığı: markalar internet kullanıcılarının dikkatini çekecek bloglar düzenlemektedirler. Bu da bir satış strateji olmakla beraber, marka tanınırlığı ve satışların artmasında etkilidir.
- Sosyal medya pazarlamacılığı; Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter ve benzeri sosyal ağlar üzerinden ürün tüketici buluşması sağlanmaktadır. Bir Instagram fenomeninin tavsiyesi bir çok reklam fikrinin önüne geçip daha fazla etkileşim alabilmektedir.
- Basılı yayın pazarlamacılığı; tüketiciler, gelişen teknoloji ve sosyal medyanın da etkisiyle haber alma ve alışveriş gibi ihtiyaçlarını, ulaşım kolaylığı nedeniyle daha çok bu platformlardan yapsa da hala benzer ihtiyaçlarını dokunarak ulaşabileceği, 3 boyutlu görebileceği, elle tutabileceği gazete, dergi ve yazılı materyallerden karşılamayı tercih etmektedir. Bu nedenle basılı yayın aboneleri takip edilip onlar üzerinden de pazarlama stratejileri oluşturulmalıdır.
- Arama motoru pazarlaması; SEO'dan biraz farklı bu pazarlama türü, belli bir fiyat karşılığı, marka, işletme veya hizmetinizi internetteki arama sonuçlarında en üst sırada gözükmesini sağlamaktadır.
- Video pazarlaması; reklamların her türlü video içeriği ile sunulabilmesidir.
İçerik Pazarlamasında Nelere Dikkat Edilmeli
İçerik pazarlaması derken dikkat edilecek unsurları şu şekilde sıralayabiliriz;- Marka veya hizmetinizi anlatacak ve tüketicinin kolay bulmasına yardımcı olacak anahtar kelimeler seçilmelidir.
- Popüler sosyal medya hesaplarını takip edip ürün tanınırlığını arttıracak stratejiler geliştirmek.
- SEO'ya uygun içerikler üretip paylaşmak.
- Güncel haberleri takip edip ona göre içerik üretip paylaşmak.
- Popüler olan içeriklerin analizini yapıp böylece başarılı içeriklere katkı sağlamak.
- İstek, şikayet ve sorunlarla alakalı feedback'leri alıp iyi analiz ederek geri dönüşleri sağlamak.
İçerik Pazarlaması Hangi Unsurlardan Oluşmalıdır
İçerik pazarlaması ve unsurları;- Neden içerik ürettiğiniz, vizyon ve misyonunuzu aktardığınız bileşenler.
- Tüketici kitleniz ve bu kitlenin ihtiyaçlarını belirlediğiniz haritanız.
- İçerik planlarınız. İçeriğiniz sayesinde tüketiciye sunacağınız değerler ve bu süreçte karşılaşabileceğiniz dezavantajlar ve avantajlar bütünüdür.
- Hangi mesajları vermeyi planladığınız ve nihai tüketiciyle bu mesajların etkileşimi, feedback'leri vb.
- Marka hikayenizi anlatacağınız kanalların seçimi.