GÜNÜMÜZÜN YENİ KURULUŞLARI: ŞAHIS ŞİRKETLERİ
Günümüzde artık herkes kendi sektöründe gelişmek ve kendi işinin patronu olmak istiyor. Bu hayali gerçekleştirmek eskiden çok zordu ama şahıs şirketlerinin ortaya çıkmasıyla beraber çok kolaylaştı. Son zamanlarda şahıs şirketleri hakkında merak edilen her şeyi gelin yakından inceleyelim. Öncelikle şahıs şirketi nedir?ŞAHIS ŞİRKETİ NEDİR?
Şahıs şirketini açıklamadan ilk önce şirketin ne anlama geldiğine bir göz atalım. İki veya daha fazla kişinin ekonomik ya da ticari faaliyette bulunmak için emek ve sermaye koyarak oluşturdukları topluluklara şirket denir. Emek ve sermayelerini koyan kişilere ise ortak denir.Çeşitli ticari amaçlarla bir araya gelerek bir veya daha fazla gerçek kişinin oluşturduğu ve sınırsız ortaklara sahip olan şirketlere ise şahıs şirketi denir. Şahıs şirketlerinin diğer şirketlerden en önemli farkı ise ortakların tüzel değil gerçek kişiler olmasıdır. Şahıs şirketlerinde ortalık devri aşaması diğer şirketlere göre daha zor ilerleyen bir sürece sahiptir. Ortakların hepsi onay vermeden ortaklık payı başkalarına satılamaz veya devredilemez.
Şahıs şirketleri, diğer limited ve anonim şirketlere göre daha küçük ölçeklidir ve kurulum aşaması daha basit ve hızlıdır. Ortaklar şirketin borçlarına karşı tüm mal varlıkları ile sorumludurlar. Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan maddeye göre ortalıktan ayrıldıktan sonra bile belirli bir süre bu sorumlulukları devam edecektir.
Küçük veya orta ölçekli şirket kurmak isteyen kişiler genelde şahıs şirketi kurmayı tercih etmektedirler. Bunun nedeni ise ortaklık devri aşamasındaki sürecin daha zor olmasıdır.
ŞAHIS ŞİRKETİ NASIL KURULUR?
Öncelikle 18 yaşından küçük çocukların da kanuni temsilcileri ile şahıs şirketi kurabileceklerini belirtelim. Devlet memurları kanun gereği tacir olarak sınıflandırılmadıkları için yasal olarak şahıs şirketi kurma hakları yoktur.Şirket kurmak için öncelikle gerekli olan belgeler hazırlanmalı ve ilgili kurumlara sunmanız gereklidir. Bu belgeleri siz hazırlayabileceğiniz gibi süreci sizin adınıza yürütmesi için bir muhasebeciye ya da mali müşavire kendi adınıza yetki de verebilirsiniz. Ülkemizde bazı firmalar kuruluş işlemlerini sizler için belirli ücretler karşılığında da gerçekleştirmektedir.
Belgelerin hazırlanması ve bir sorun ortaya çıkmaması durumunda 2 gün gibi kısa bir sürede şirketiniz kurulmuş olacaktır. Kurulum sonrasında ise vergi dairesinin yoklama sürecini tamamlamanız gerekir. Bu işlemin ardından yazar kasa levhası ve vergi levhanızı alabilirsiniz.
Vergi levhanızı aldıktan sonra fatura irsaliye gidip pusulası belgelerinizi alabilirsiniz. Bundan sonra ise e-imza ve e- fatura başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bütün bunları tamamladıktan sonra sicil gazetesine ilan vererek ilgili ticaret odasına kayıt yaptırmanız gerekli. Bu işlemlerin sonunda ise SGK ve Bağ-Kur başvurularınızı yapabilirsiniz.
Şahıs şirketinizi e-Devlet üzerinden de kurabilirsiniz. Bu aşamaların nasıl olduğuna bakalım. e-Devlet üzerinden Ticari işletme ve şirket sorgulama için tıklayabilirsiniz.
e-DEVLET ÜZERİNDEN ŞAHIS ŞİRKETİ NASIL KURULUR?
İlk olarak e-Devlet bilgilerinizle interaktif vergi dairesine giriş yapın. İnteraktif Vergi Dairesi için TıklaAçılan sayfada işlemler sekmesine tıklayın. Daha sonra sicil bildirimleri ve iş bildirimleri sekmelerine tıkladıktan sonra ilgili sayfaya aktarılacaksınız.
Sonraki sayfada ise 5 adımlı iş detayları bölümü karşınıza gelecek. Bu bölümü eksiksiz ve doğru doldurmaya dikkat edin.
Tüm bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra yoklama tarihi ile ilgili telefonunuza bilgi mesajı gelecek.
Yoklama memurları verilen tarihte iş yerinize gelip evraklar ve iş yeri kontrolünüzü gerçekleştirecektir.
ŞAHIŞ ŞİRKETİ KURMAK İÇİN GEREKEN EVRAKLAR NELER?
-Noter onaylı imza sirküsü-Nüfus cüzdanı fotokopisi
-Vesikalık Fotoğraf
-Şirketinize ait adres kira kontratı veya tapusu
-e-Devlet veya vergi dairesi üzerinden alınmış başvuru belgeniz
ŞAHIŞ ŞİRKETİ KURMAK NEDEN AVANTAJLI?
Şahıs şirketleri hızlı bir şekilde kurulabilir ve kurma işlemleri için az evrak istenmektedir.Diğer şirketlere göre maliyeti daha azdır. 750-1000 TL gibi düşük bir maliyetle kendi şirketinizi kurabilirsiniz.
Muhasebe ve mali müşavir giderleri diğer şirketlere göre daha düşüktür.
Kademeli bir vergi sistemi vardır. Kar oranlarınız ve vergi ödemeleriniz doğru orantılı olacaktır. Kar oranınız az ise ödeyeceğiniz vergi de az olacaktır.
İleride şirketinizi büyütmek isterseniz şirket türünüzü değiştirebilirsiniz.
Eğer işleriniz istediğiniz gibi ilerlemezse 1 gün kadar kısa bir süre içinde şirketinizi kapayabilirsiniz. Diğer şirket türlerinde ise bu süre çeşitli prosedürler yüzünden 1 yıla kadar uzayabilir.
Şirket faaliyetlerine yönelik kararları sadece bir kişi vereceğinden dolayı işleyişi hızlı olacaktır.
ŞAHIS ŞİRKETLERİ HAKKINDA MERAK EDİLEN BİLGİLER
Şahıs şirketleri istedikleri kadar işçi çalıştırma hakkına sahipler. İşçi çalıştırmadan önce SGK’ya başvuru yapmalı ve iş yeri tescili yapılmalıdır.Gelir vergisi ve geçici vergi , KDV ve muhtasar beyannamesi ile spotaj vergilerini öderler.
Şahıs şirketinize istediğiniz , özgün bir marka ismini verebilirsiniz.
Yaptığınız işe uygun olması dahilinde home ofis olarak çalışmanız mümkündür.
Ofis içinde yaptığınız harcamalar, ulaşım harcamaları, iş yeri ve online harcamalar, kargo ve gönderileri ve ağırlama işlemleri için ödediğiniz ücretler verginizden düşülür.
Gümrük beyannamesinde bulunarak ihracat ve ithalat yapabilirsiniz.
En fazla kesebileceğiniz fatura tutarı 10.000.00 TL’dir.
Şirket Kurmadan e-Ticaret yapmak yazımıza buradan göz atabilrsiniz. Bunun yanısıra İnternetten Paza Kazanmak Hayal değil yazımızla da ilgilenebilirsiniz.