Bulut Depolama Nedir?
Bulut depolama; birçok alandaki verinin (fotoğraf, pdf, video vs.) sanal ortamda muhafaza edildiği bir alandır. Bulut depolamaya eklenen veriler 3. Kişiler tarafından kesinlikle paylaşılamaz. Bulut sistemleriGoogle veMicrosoftgibi önemli şirketlerden de hizmet alınmaktadır. Bulut depolama özellikle artan fotoğraf, veri, video, dosya gibi ihtiyaçların sanal ortamda muhafaza edilmesi için büyük bir ihtiyacı karşılayan sistemlerdir. Telefon ve bilgisayarların depolama alanları yeterli gelmediğinde ya da daha kalıcı bir çözüm arandığında bulut depolama sistemlerine başvurulabilir. Bulut depolama sistemleri, birçok alanda hizmet veren sistemlerdir.Bulut depolama, dosyaları iş yerindeki sabit disk sürücülerinde ya da depolama ağlarında depolamaya uygun maliyetli ve ölçeklenebilir bir alternatif sunar. Bilgisayar sabit sürücüleri yalnızca sınırlı miktarda veri depolayabilir. Kullanıcıların depolama alanı tükendiğinde, dosyaları bir dış depolama cihazına aktarmaları gerekir. Klasik bir yöntem olarak kuruluşlar, verileri ve dosyaları arşivlemek için depolama alanı ağları (SAN) oluşturup sürdürürlerdi. Depolama alanı ağlarının sürdürülmesi maliyetlidir; ancak depolanan veri artmaya devam ettiğinden, şirketlerin artan talebe yer vermek için sunucu ve altyapı eklemeye yatırım yapmaları da gerekir.
Bulut depolama hizmetleri ise esneklik sağlar; bu da, veri hacimleriniz arttıkça veya azaldıkça kapasiteyi ölçekleyebileceğiniz anlamına gelir. Verileri bir bulut ortamında depolayarak, kuruşunuz, şirket içi depolama ağlarının oluşturulması ve sürdürülmesi için sermaye maliyetlerine yatırım yapmak yerine depolama teknolojisi ve kapasite için ödeme yaparak tasarruf elde eder. Sadece tam olarak kullandığınız kapasite için ödeme yaparsınız. Daha yüksek veri hacimlerini karşılamak üzere maliyetleriniz zaman içinde artsa da, veri hacimlerinin artacağı beklentisiyle fazladan depolama ağı tedariğine gerek olmaz.
Bulut Depolama Ne Anlama Gelir?
Bulut depolama, günümüzde en çok ihtiyaç duyulan ve kullanılan hizmetlerin başında gelmektedir. Bulut depolama; mevcut verileri, üçüncü bir tarafın sağladığı şirket haricindeki bir depolama sistemine, internet ya da farklı bir ağ üzerinden aktarması ile depolanmasını sağlayan hizmetlerin bütünüdür. Günümüzde yüzlerce farklı bulut depolama sistemi mevcuttur.Bu sistemlerden bazıları; e-posta, fotoğraf, video, kişisel dosyaların yedeklenmesi ve depolanması olurken, bu sistem dışında işletmelerin bulut depolamayı, veri dosyalarını güvenli bir biçimde aktarıp, saklayabilecekleri ya da farklı konumlarda da paylaşabilecekleri, ticari olarak da desteklenmekte olan, uzak yedekleme çözümleri olan kurumsal depolama sistemleridir. Bulut depolama; birey ya da kuruluşların gereksinimlerine uyacak şekilde dizayn edilebilir. Bu sayede de bulut depolama sistemine her konumdan erişim için olanaklı bir konuma gelir ve cihazın sorunsuz bir biçimde uygulamadan bağımsız olarak çalışmasına olanak tanır.
Bulut Depolama Sistemi Nasıl Kullanılır?
Birçok bulut depolama sistemi içerisinden sizin için en uygun olanı seçtikten sonra, sistemin kullanım özelliklerine göre kullanmaya başlayabilirsiniz. Bazı bulut depolama sistemleri, yedeklemeleri otomatik olarak bilgisayar ya da telefonunuzdan yaparken, bazıları manuel olarak seçmenizi isteyebilir. Bunun yanı sıra kullanımları genel olarak oldukça basittir. Manuel olarak tercih edilen bulut depolama sistemlerinde genel olarak kullanım birbirine benzerdir. Bulut depolama hizmetine fotoğraf, video atma işlemi oldukça basit ve pratiktir. İlk olarak bu işlemleri gerçekleştirebilmek için bir bulut depolama sitesine üye olmanız gerekmektedir. Üye olmadan önce bulut depolama sistemi sağlayıcıları hakkında araştırma yapmanız oldukça önemli. Bu aşamadan sonra ise üye olmanızın dışında bulut depolamaya dosya aktarabilmek için mutlaka internet gerekmektedir. Bu internet mobil veri ya da wifi olabilir. Bulut depolama sitesine üye girişi yaptıktan sonra ise dosya yükle yazısına basmanız istenebilir. Ancak bu gereklilikler tercih edilen bulut sisteme göre değişecektir. Bu aşamadan sonra bulut depolama alanına atmaz istediğiniz dosyaları seçip, bulut sisteme atabilirsiniz. Dilerseniz bulut depolamaya atılan dosyalar asıl cihazdan silinebilir. Böylece depolamanızda yer açılacaktır.Ücretli ve ücretsiz bulut depolama sistemleri mevcuttur. Ücretsiz olarak bulut depolama hizmeti veren sistemlerde depolama alanına kullanıcı tarafından karar verilir. Genel olarak en az 2gb, en fazla 50 gb ücretsiz depolama yapılabilmektedir. Bu alanların yetersiz gelmesi durumunda, ücretli olan depolama sistemleri ile daha büyük alanlar elde edebilirsiniz. Bulut depolama sistemleri sayesinde hafızası dolan bilgisayar, tablet, fotoğraf makinesinin hafızasını boşaltabilirsiniz.
Bulut depolama; özel, genel ve hibrit bulutlarda sağlanır.
- Genel depolama bulutları: Bu modelde, İnternet üzerinden bir bulut sağlayıcısı tarafından sağlanan ve diğer şirketler tarafından kullanılan bir depolama bulutuna bağlanırsınız. Sağlayıcılar genellikle hizmetlere akıllı telefonlar ve masaüstü bilgisayarlar dahil, herhangi bir cihazdan erişmenize ve gerektiğinde yukarı veya aşağı yönde ölçekleme yapmanıza olanak tanırlar.
- Özel bulut depolama: Özel bulut depolama kurulumları genellikle bulut modelini kopyalayarak çoğaltır, ancak kapasiteyi artırmak adına, sanal sunucuların eşgörünümlerini oluşturmak için fiziksel bir sunucudan yararlanan ağınız içinde yer alır. Şirket içi özel bir bulutun tam denetimini almayı ya da özel bir bağlantıyla erişebileceğiniz özel olarak ayrılmış bir bulut oluşturmak için bir bulut depolama sağlayıcısıyla çalışmayı seçebilirsiniz. Özel bulut depolamayı tercih edebilecek kuruluşlar arasında, depoladıkları ve işledikleri verilerin özel niteliği nedeniyle bankalar veya perakende şirketleri yer alır.
- Hibrit bulut depolama: Bu model, özel ve genel bulutların öğelerini bir araya getirerek, kuruluşlara hangi verileri hangi bulutta depolamak istediklerini seçme olanağı sunar. Örneğin, sıkı arşivleme ve eşleme koşullarıyla yüksek düzeyde düzenlemeye tabi veriler, genellikle özel bir bulut ortamına daha uygundur, ancak daha az hassas veriler (iş sırlarını içermeyen e-postalar gibi) genel bulutta depolanabilir. Bazı kuruluşlar, dahili depolama ağlarını genel bulut depolamasıyla tamamlamak için hibrit bulutları kullanırlar.
Verilerinizin saklanması ve depolanması kadar güvende olması da gerekir. Bu nedenle veri depolama için en iyi seçim bulut tabanlı veri depolama sistemleridir. Bu sistemler üçüncü bir tarafın sağladığı ve şirket dışında bir depolama sistemine verilerinizin depolandığı, uzaktan erişilebilen sistemlerdir.
Bulut tabanlı veri depolama sistemleri güvenlik açısından ileri düzey olmasının yanı sıra depolama ağı olarak büyük ve geniş kapsamlı olmak durumundadır.İşletmelerin tüm belge ve verilerini güvenli bir şekilde yedekleyebilen ve her yerden erişilebilir kılan bulut tabanlı bir veri depolama çözümüdür.
- Defterlerinizi dilediğiniz kırılım da otomatik yedekleyebilir,
- Defterlerinize ait muhasebe fişlerinizi saklayabilir,
- Firma verilerini ve firmalarınıza ait dosyaları yedekleyebilir,
- Kullandığınız ticari program veri tabanlarını yedekleyebilir,
Donanımlarda yaşanan arıza ya da virüs temelli veri kayıplarında yedekler sayesinde işletmenizin kesintisiz çalışmasını sağlar.
Markanorm Kimdir ?
2001 yılında kurucusu Erhan ERKEÇ olan Bursa’da kurulan MARKANORM BURSA Reklam Ajansı ;
Reklam sektöründe Web Tasarım, Grafik Tasarım, Sosyal Medya Yönetimi, Tanıtım Filmi vb. birçok alanda markanız için kurumsal kimlikler tasarladık,
yeni markalar oluşturduk, doğru pazarlama stratejimizle beraber kampanyalar hayata geçirdik, yaratıcı tasarımlara imza attık.
Deneyimli, alanında uzman kadromuz ile birlikte sizlere teknik ve görsel altyapısı güçlü çözümler sunarak, profesyonel projeler gerçekleştirmekteyiz.
Birlikte çalıştığımız binlerce kurum ve kuruluşlar için, günümüz koşullarında yenilenen ve her gün büyüyen bu dijital dünyada
satış, bilinirlik ve marka değerini en verimli şekilde, devamlı kılınabilirliğini sağlayacak teknoloji sistemleri ve tanıtım stratejileriyle beraber bilişim, tasarım
ve iletişim olgularını sağlıklı bir şekilde koordine ediyoruz.
Bu stratejimizi uygulamaya yönelik, kalıcı çözüm üretme amacıyla yaratıcı ruh ve profesyonel hizmet anlayışımızla 2008 yılından bu yana yaratıcılık ve
deneyimlerimizle değerlerinize değer katarak, gelişerek ilerliyor, sizlerle birlikte büyüyoruz.
Üretimde çıktığımız bu yolda değişmeyen tek şey, iş ortaklarımıza yaşattığımız başarı, gurur ve işimize duyduğumuz heyecan olmaktadır.
Bursa'da reklam ajansı denildiğinde akla gelen ilk firma olmanın gururunu sayenizde yaşıyoruz.
Şirketlerin günümüz koşullarında rekabet edebileceği veya liderlik konumlarını devamlı kılabilmelerini sağlayacak teknoloji sistemleri ve tanınım stratejilerine çözümler sunuyoruz.